Євросоюз та Литва виділили €15,5 мільйона на бомбосховища для шкіл в Україні

Європейська комісія виділяє EUR15 млн на будівництво нових бомбосховищ для шкіл у гарячих точках України, Литва надає додаткові EUR500 тис. та бере відповідальність за реалізацію проєкту. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представництво ЄК.

Як повідомляється, відповідну угоду підписали представництво Європейської комісії (ЄК) в Україні та литовське Центральне агентство управління проєктами CPVA.

"Російська військова агресія позбавляє тисячі українських дітей нормального життя й освіти. Наша ініціатива підкреслює непохитну відданість ЄС забезпечити максимально безпечне освітнє середовище для всіх дітей в Україні", - заявила посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова.

Зазначається, що через цілеспрямоване знищення агресором шкіл, дитячих садків та інших закладів освіти кожна сьома школа в Україні пошкоджена або зруйнована. Як наслідок, близько 1,6 млн школярів та 200 тис. дошкільнят не відвідують закладів освіти, а близько 900 тис. дітей заявляють про бажання навчатися дистанційно.

Ініціатива щодо будівництва бомбосховищ є ще одним прикладом підтримки Європейським Союзом освітнього сектору України. Вона також є продовженням зусиль Литви та CPVA для відновлення України.

"Наша мета - повернути якнайбільше дітей до школи. Для цього поблизу шкіл мають бути побудовані безпечні укриття, що відповідають найсучаснішим вимогам. Діти та вчителі повинні мати можливість не лише сховатися від обстрілів, а й продовжити уроки та заняття під час, на жаль, регулярних повітряних атак", - заявила заступник директора литовської державного агентства CPVA Раса Сураучєнє.

Нині в Україні налічується понад 13 тис. шкіл, 3,5 тис. з яких не мають необхідних для воєнного часу укриттів. Спільно з Міністерством освіти та науки та Міністерством розвитку громад територій та інфраструктури України (Мінвідновлення) CPVA відібрала школи з найбільшою кількістю учнів, яким не вистачає навіть мінімально обладнаних укриттів.

Програма сфокусована на регіонах, які найбільше страждають від військових дій: Чернігівщина, Сумщина, Миколаївщина, Запоріжжя, Харківщина та Одещина. Тут планується збудувати щонайменше по п'ять укриттів. Як очікується, завдяки реалізації цієї ініціативи близько 5 тис. учнів місцевих шкіл у найближчі півтора року зможуть повернутися до офлайн-навчання.

Як повідомлялося, у Харкові до березня збудують першу "підземну школу". 

Нагадаємо, в Україні запустили сайт "Залізне укриття" з даними про всі сховища в країні. 

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті