Євросоюз розробив новий план військової допомоги Україні - 20 млрд євро на 4 роки

Чиновники Євросоюзу цього тижня почнуть займатися новим планом з надання десятків мільярдів доларів військової допомоги Україні, після того як Угорщина наприкінці минулого року заблокувала економічний пакет на 50 млрд євро. Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на Wall Street Journal. 

За даними видання, цей план передбачає виділення 20 млрд євро протягом наступних чотирьох років через новий фонд, який буде поповнюватися на 5 млрд євро на рік у 2024-2027 роки.

Передбачається, що ці 20 млрд буде повернуто державам-членам ЄС як компенсацію за десятки мільярдів євро військової допомоги, яку вони нададуть Україні протягом наступних чотирьох років. Проєкт плану, з яким ознайомилося WSJ, було офіційно поширено в п'ятницю.

Видання нагадує, що на початку війни Європа почала витрачати кошти ЄС для оплати летальної військової допомоги Україні через Європейський фонд миру, і 5,5 млрд євро були повернуті державам-членам, які постачали Києву - здебільшого з наявних у них запасів - зброю, боєприпаси, танки і ракети для ППО. Але потім Угорщина заблокувала виплати з фонду.

Вважається, що низка країн-членів ЄС виснажили запаси до рівня, на якому вони вже не можуть надати значний новий рівень допомоги Україні, пише видання. З огляду на ці труднощі, пропонується створити новий спеціальний військовий фонд для України, який поглине частину активів, що залишилися у фонді миру, і буде поповнюватися на 5 млрд євро кожні найближчі чотири роки.

Ідея полягає в тому, щоб використовувати ці гроші для компенсації країнам за спільні поставки такої допомоги, як боєприпаси, безпілотники і ракети для ППО. Решту грошей буде використано для оплати зростаючих витрат на програму військової підготовки. У документі ЄС, за даними WSJ, є приблизна оцінка того, що у 2024 році новий фонд може запропонувати країнам Євросоюзу компенсацію на суму 7,5 млрд євро.

Це дозволило б невеликим державам ЄС об'єднати свої ресурси в спільних закупівлях, щоб мати більший вплив на допомогу в Україні, пише видання. Новий фонд, як вважають автори плану, полегшить європейським урядам завдання спільно працювати над тим, які ресурси більш необхідні Києву.

Як повідомлялося, якщо Конгрес схвалить допомогу Україні, Київ отримає втричі більше коштів від інших донорів.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті