Євросоюз передасть ЗСУ группу собак-саперів, а також пошукові дрони

Євросоюз передасть ЗСУ дев’ять собак-саперів, а також пошукові дрони. Про це повідомила представниця відділення Єврокомісії у Польщі Ева Модзелевська в коментарі Укрінформу.

“9 листопада у Карпатському відділі Прикордонної служби Польщі у Новому Сончі (південь країни) відбудеться церемонія передачі українським військовим другої партії так званих собак-саперів”,- повідомила Модзелевська.

За її словами, собаки (німецькі, бельгійські і нідерландські вівчарки) були підготовлені у межах проєкту Генерального директорату Єврокомісії з питань міграції та внутрішніх справ і служби з питань інструментів закордонної політики ЄС.

Вона зазначила, що цей проєкт є “винятковим”, оскільки Єврокомісія вперше реалізовує проєкт навчання собак під кутом їх спроможності виявляти вибухівку.

“Цього разу собаки додатково матимуть спеціальні пристрої, які буде прикріплено до їхніх жилетів. Вони допомагатимуть у виявленні радіоактивних елементів”, - повідомила представниця Єврокомісії в РП.

Вона пояснила: це зроблено тому, що такі матеріали викрадалися злочинними групами з лікарень на окупованих росіянами територіях України.

Дев’ять собак-саперів були навчені відставними поліцейськими-кінологами з країн ЄС, а їх підготовка відбувалася в Фінляндії, Бельгії і Люксембурзі.

Навчання собак тривало кілька місяців, а за два тижні до їх передачі Україні вони разом зі своїми опікунами прибули до Польщі. Відтак у Польщі відбувається передача собак-саперів новим українським опікунам.

Модзелевська також поінформувала, що передані Єврокомісією Україні собаки-сапери забезпечуватимуться спеціальним взуттям, окулярами, жилетами, кормом на адаптаційний період до одного місяця.

Додатково в межах цього проєкту українська армія отримає також кілька спеціальних дронів, які допомагатимуть виявляти міни та інші вибухові пристрої. Зокрема, дрон позначатиме на електронній мапі місця, де є металеві предмети. Це прискорить процес виявлення вибухівки і допомагатиме в роботі як собакам, так і саперам.

Орієнтовний бюджет проєкту, який триватиме до кінця 2024 року, становить 3 млн євро. Загалом Єврокомісія передасть Україні 50 спеціально навчених собак-саперів. Першу групу з дев’яти собак-саперів вже було передано Україні у березні цього року.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті