Європейська Рада рекомендує прискорити військову підтримку України та розпочати офіційні переговори про вступ до ЄС - чернетка підсумкової декларації

Європейська Рада рекомендує розпочати з Україною та Молдовою офіційні переговори про вступ до ЄС. Про це йдеться в чернетці підсумкової декларації саміту, яка опинилась у розпорядженні журналістів ТСН.ua 14 грудня.

"Європейська Рада наголошує на нагальній необхідності прискорити доправлення ракет і боєприпасів, зокрема в рамках ініціативи щодо одного мільйона артилерійських боєприпасів, а також надати Україні більше систем ППО", - сказано у документі.

"Проте, одразу зазначимо, що формулювання цього документа ще можуть змінитися, адже саміт ЄС 14-15 грудня щойно розпочався. Зокрема, як вже раніше повідомляв ТСН.ua, досі рішення про відкриття для України офіційних переговорів про вступ до ЄС блокує угорський премʼєр Віктор Орбан. До позиції Угорщини доєдналася й Австрія. Напружені дискусії триватимуть до останньої хвилини цього саміту в Брюсселі, де також очікують на приїзд й українського президента Володимира Зеленського", - пише ТСН.ua.

Зазначається, що у чернетці підсумкової декларації саміту ЄС йдеться про те, що країни-члени зобовʼязуються продовжити забезпечувати нагальні військові й оборонні потреби України. Зокрема, Європейська Рада наголошує на важливості своєчасної, передбачуваної та сталої військової підтримки для України, зокрема через Європейський фонд миру та Місію військової допомоги ЄС, а також через пряму двосторонню допомогу держав-членів.

Також лідери країн-членів ЄС висловлюють підтримку проведенню Глобального саміту миру, покликаного покласти край війні росії проти України на основі Формули миру президента Зеленського, створення трибуналу для переслідування злочину агресії проти України, майбутнього механізму компенсацій (репарацій - ред.) та скерування на адресу України доходів від заморожених російських активів.

Крім цього, Європейська Рада повторює свій терміновий заклик до росії та Білорусі негайно забезпечити безпечне повернення в Україну всіх незаконно депортованих і переміщених українських дітей та інших цивільних осіб, а також засуджує продовження військової підтримки агресивної війни росії з боку Ірану, Білорусі та КНДР.

Також у чернетці країни-члени ЄС закликають прискорити надання Україні обіцяного 1 млн боєприпасів - до березня 2024 року.

Раніше повідомлялось, що Зеленський виступив на саміті ЄС вранці 14 грудня за допомогою відеозв'язку

Статті

Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Всі статті