Єврокомісія пропонує змінити порядок прийому нових членів до ЄС - ЗМІ

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу, 20 березня, представить пропозиції, які змінять порядок прийому нових членів до ЄС, що дозволить полегшити вступ України, Молдови та Західних Балкан до блоку. Про це пише Politico, - повідомляє ТГК ZN.ua.

Politico пише, що замість нинішнього підходу «все або нічого», країни, які очікують на вступ до ЄС, зможуть скористатися деякими перевагами членства, а не чекати роками чи десятиліттями, поки вони проведуть необхідні реформи.

Зокрема, Брюссель пропонує поступово дозволити країнам-кандидатам приєднатися до єдиного ринку.

Крім того, більшість лідерів ЄС вже попередили, що блоком з 30+ членами буде ще важче керувати, тому Брюссель пропонує відійти від вимоги одностайності, яка гальмує прийняття рішень щодо зовнішньої та податкової політики, аби уникнути майбутніх глухих кутів. Таким чином, документ пропонує запровадити голосування кваліфікованою більшістю «з відповідними і пропорційними гарантіями для забезпечення таких стратегічних національних інтересів».

Зазначається, що 27 єврокомісарів мають схвалити документ на сьогоднішньому засіданні.

Як пише Politico, деякі члени ЄС були роздратовані через цей документ, оскільки не хотіли, щоб до червневих виборів до Європарламенту було приділено багато уваги питанню розширення.

Як повідомлялося, у середу, 20 березня, Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередніх домовленостей про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України в умовах загарбницької війни з боку Росії

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті