Єврокомісія нагадала Бразилії, хто агресор, а хто жертва у війні

Представник Єврокомісії із зовнішньополітичних зв’язків Петер Стано нагадав Бразилії, що саме росія є агресором у цій війні, а Україна - її жертва. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Росія й тільки Росія відповідальна за незаконну й неспровоковану агресію проти України. Нема питань про те, хто агресор, а хто жертва. Росія вбиває цивільних українців, знищує українську цивільну інфраструктуру, викрадає українських дітей, викрадає також українське майно й території. А ЄС зі США й іншими міжнародними партнерами допомагають Україні забезпечити її законне право на самозахист", - сказав він.

Стано зазначив, що росія порушила статут ООН, і Бразилія раніше це вже визнала, засудивши збройну агресію РФ разом з більш ніж 140 країнами. Дипломат також зауважив, що Москві неодноразово пропонували провести переговори, проте вона відмовлялася, тільки нарощуючи ескалацію конфлікту.

"Президент Путін почав використовувати енергетику як зброю, голод як зброю, цим самим зачіпаючи не лише українців, але й інших людей по всьому світу. Він використовував із такою ціллю і зиму, а також саме він удався до ядерного залякування і погроз", - зазначив посадовець.

Стано наголосив, що ЄС підтримує встановлення миру якнайшвидше, проте, за його словами, саме Україна має вирішувати, коли починати переговори.

"ЄС, звісно, підтримує встановлення миру якнайшвидше. Але давайте не забувати: Україна – жертва. Тож Україні й вирішувати, на яких умовах мають починатися переговори про мир", - підкреслив він.

Як повідомлялося, у Бразилії запропонували створити аналог G20, аби завершити війну в Україні. 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті