ЄС ухвалив новий Шенгенський прикордонний кодекс

Рада ЄС сьогодні ухвалила так званий Шенгенський прикордонний кодекс, який регулює управління зовнішніми та внутрішніми кордонами, а також контроль за переміщенням осіб через зовнішні кордони Європейського Союзу. Така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради, - пише "Укрінформ".

«Рада ЄС сьогодні остаточно погодила новий Шенгенський прикордонний кодекс - збірник правил ЄС, що регулює управління внутрішніми та зовнішніми кордонами, а також містить правила прикордонного контролю щодо осіб, які перетинають зовнішні кордони ЄС. Ця реформа дозволить зробити Шенгенську зону більш стійкою до нинішніх та майбутніх криз на зовнішніх кордонах. Вона також забезпечить можливість для людей, що проживають або подорожують Євросоюзом, скористатися перевагами подорожей без кордонів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що нові регуляторні правила передбачають можливість застосування заходів в масштабах усього ЄС з обмеження доступу громадян третіх країн на територію ЄС у випадку широкомасштабної надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я. Окрім введення обмежень на в’їзд до ЄС, у таких випадках Рада ЄС може також запроваджувати правила щодо тестування, дотримання карантину, самоізоляції та інших подібних заходів для громадян третіх країн, що в’їжджають на територію ЄС, як це відбувалося під час пандемії COVID-19.

Новий кодекс також визначає правила організації «вторинного» руху мігрантів, які вже потрапили на територію ЄС, з однієї європейської країни до іншої, а також інші скоординовані заходи у ситуації, коли міграцію намагаються використати як елемент тиску. Ці правила регулюють також можливість поновлення контролю на кордонах, але розглядають такий крок як останній варіант реагування на кризову ситуацію. Зокрема, у такій ситуації Шенгенський прикордонний кодекс надає країнам-членами можливість скорочувати кількість пунктів перетину кордону, скорочувати час їх роботи та застосовувати додаткові заходи із контролю за кордонами.

Подібні заходи з посилення контролю на кордонах передбачені й на випадок серйозних порушень громадського порядку або внутрішньої безпеки в країнах ЄС, на додаток до вже існуючих правових норм у цій сфері. При цьому країни-члени ЄС будуть зобов’язані проводити аналіз необхідності та пропорційності таких заходів та рішень, зокрема, чи є можливість відповідати на існуючи виклики з використанням інших засобів.

При цьому Шенгенський прикордонний кодекс визначає максимальний термін дії продовження заходів контролю на внутрішніх кордонах - максимально до 2-х років, з відповідним інформуванням Єврокомісії, інших країн-членів та Європейського парламенту. У виняткових ситуаціях цей термін може бути продовжений додатково на 6 місяців та продубльований ще на шість місяців, із максимальним терміном дії таких надзвичайних заходів контролю протягом одного року.

Як зазначається у документі, можливість застосування альтернативних заходів, таких як введення додаткових поліцейських перевірок або інших форм транскордонного співробітництва правоохоронних органів, має дозволити країнам-членам суттєво обмежити практику поновлення контролю на внутрішніх кордонах ЄС. Втім, такі обмеження стосуються лише внутрішніх кордонів, та відрізняються від засобів контролю за переміщенням осіб, що можуть застосовуватися на зовнішніх кордонах Європейського Союзу.

Окремо нові правові процедури передбачають можливість повернення осіб, які потрапили на територію країни-члена Шенгенської зони нелегально, або перебувають там без належного дозволу, до тих країн ЄС, з яких ці незаконні мігранти прибули на територію відповідної країни перебування, в рамках двостороннього співробітництва між відповідними країнами.

Нові регуляторні правила, передбачені оновленим Шенгенським прикордонним кодексом, набудуть чинності за 20 днів після публікації в Офіційному журналі ЄС та будуть застосовуватися у всіх країнах Євросоюзу.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті