Єрмак: У Давосі презентували ще п'ять пунктів Формули миру Зеленського

Ще п'ять пунктів Формули миру презентували в Давосі 15 січня. Про це повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в Телеграм.

"У Давосі презентували ще п'ять пунктів Формули: щодо виведення російських військ і припинення бойових дій, відновлення справедливості, екологічної безпеки, запобігання ескалації та повторенню війни, а також питання підтвердження закінчення війни", - сказано в повідомленні.

Єрмак зазначив, що раніше, під час консультацій на Мальті було обговорено перші п'ять пунктів Формули миру, а саме: ядерну безпеку, продовольчу та енергетичну безпеку, звільнення ув'язнених і депортованих осіб, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

 "У Давосі на зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньополітичних радників лідерів країн щодо імплементації Формули миру обговорили ключові принципи досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України та ухвалено прескомюніке співголів зустрічі. Ми мали рекордну кількість учасників: були представлені понад 80 держав і міжнародних організацій. Цей захід є логічним продовженням наших зустрічей, які відбулися у 2023 році в Копенгагені, Джидді та на Мальті", - повідомив також Єрмак. 

За його словами, в Давосі також відбулися дві спеціальні сесії, присвячені продовольчій безпеці та гуманітарним аспектам війни відповідно.

"Буде не зовсім правдою, якщо я скажу, що абсолютно всі мають однакову позицію. І це добре, бо, як ви знаєте, унікальність Формули миру полягає в поєднанні різних позицій і підходів. Але ми надзвичайно об’єднані навколо головних принципів, що базуються на міжнародному праві та нормах Статуту ООН, - написав також керівник Офісу президента. - За результатами консультацій у Давосі Швейцарія та Україна, співголови четвертої зустрічі радників із питань національної безпеки та зовнішньої політики, погодили спільне прескомюніке. У ньому зафіксована згода, що безпека України є невіддільною частиною світової та регіональної безпеки, тому війна проти нашої держави - це один із основних дестабілізаційних чинників у світі".

Раніше повідомлялось, що керівник Офісу президента Андрій Єрмак у Давосі наголосив, що президент Володимир Зеленський і його команда ніколи не приймуть замороженого конфлікту.

Раніше також Зеленський розповів, з якою метою прибув до Швейцарії.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті