Янукович підписав "Харківські угоди" за вказівкою керівництва росії – ДБР

Віктор Янукович підписав "Харківські угоди", отримавши вказівку від керівництва РФ. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань у своєму телеграм-каналі 15 вересня.

"Як встановлено слідчими ДБР, колишній президент України  у 2010 році отримав вказівку від керівництва рф продовжити термін перебування чорноморського флоту росії на території АР Крим та Севастополя. Згідно з базовими Угодами 1997 року між Україною та рф цей строк закінчувався у 2017 році", - зазначається у повідомленні.

У ДБР додали, що раніше Україна підтвердила наміри не пролонговувати дію цих Угод та підготувала двосторонній Меморандум з виведення флоту РФ, але російська сторона проігнорувала офіційне звернення. Через енергетичний шантаж, росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту РФ в Криму.

"Це надалі призвело до анексії півострова", - зазначили у бюро.

Також ДБР повідомило, що у квітні 2010 року в державній резиденції РФ «Ново-Огарьово» українська делегація отримала остаточний текст проекту Угоди. Потім на закритому засіданні Кабінету Міністрів України Прем’єр-міністр та Міністр закордонних справ запевнили присутніх про необхідність та важливість підписання цієї Угоди нібито в економічних інтересах країни.

У бюро вважають, що, поспішаючи догодити Росії, Янукович у лічені дні вніс законопроект про ратифікацію Угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами.

Також слідством задокументовано збитки держави, завдані екскерівництвом країни через підписання Харківських угод, на понад один трильйон вісімдесят мільярдів гривень. 

Нагадаємо, що Януковича та Азарова будуть судити за підписання "Харківських угод".

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті