Вперше за рік в Україні сповільнилася інфляція – Держстат

Вперше з початку року темпи зростання споживчих цін в Україні сповільнилися, а інфляція за підсумками листопада становила 25,7%. Про це 9 грудня повідомляє Державна служба статистики.

"Інфляція на споживчому ринку у листопаді 2022 року порівняно з жовтнем 2022 року становила 0,7%, з початку року – 25,7%", - йдеться в експрес-випуску Держстату.

Базова інфляція, яка не враховує короткострокові шокові зміни цін, у листопаді становила 1,3% порівняно з жовтнем, а з початку року – 21,6%.

Зазначається, що найбільше з продуктів харчування подорожчали яйця – на 10,6%. При цьому фрукти, продукти переробки зернових, а також свинина, овочі та цукор подешевшали на 6,9-1,1%. Загалом подорожчання продуктів харчування та безалкогольних продуктів порівняно з жовтнем склало 0,6%.

Алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 1%, зокрема тютюнові вироби – на 1,1%, алкогольні напої – на 0,8%. Одяг та взуття подешевшали на 1,6%, а транспорт подорожчав на 1,0% в основному через подорожчання палива та олій на 1,3% та транспортних засобів на 1,1%.

У зв'язку ціни зросли на 1,3%, що пов'язано з підвищенням тарифів на місцевий телефонний зв'язок на 21,9%.

Нагадаємо, що наприкінці листопада Зеленський підписав закон про держбюджет на 2023 рік.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті