Вода в Каховському водосховищі нижче "мертвої точки", водозабір вже неможливий – "Укргідроенерго"

Рівень води у водосховищі Каховської ГЕС, греблю якої підірвали російські окупанти, на вечір 8 червня становить 12,5 метрів, що нижче за так звану "мертву точку", при якій водозабір стає неможливим. Про це повідомив голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота в ефірі телемарафону, - передає "Інтерфакс-Україна".

"Рівень уже 12,5 метрів. Це нижче за "мертву точку" 12,7 метрів, коли ми вже не можемо робити водозабір у населені пункти і для ЗАЕС", - уточнив Сирота.

На його думку, найімовірніше, падіння води зупиниться на рівні приблизно 3 метрів.

"Якщо гребля в нижній частині зруйнована до самої основи, глибина водосховища буде не більше трьох метрів, а воно саме зменшиться в ширині з 3,5 км, як це було до підриву, до 1-1,2 км, тобто повернеться в русло Дніпра, яким воно було до будівництва самого водосховища", - пояснив гідроенергетик.

За його словами, якщо зараз водосховище спадає на 1 метр на добу, то це триватиме ще сім-вісім днів.

Сирота зазначив, що одна половина станції вже повністю під водою, друга половина на 70%. Земляна вставка між шлюзом і станцією також уже під водою і зазнає розмиву.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті