Вільнюський старий театр відмовляється від показу вистав авторів, які підтримують росію та війну проти України

Вільнюський старий театр відмовляється від показу вистав авторів, які підтримують росію та війну проти України.  Про це повідомляє Delfi з посиланням на прес-реліз театру.

«Після того, як з'ясувалися нові факти про громадян росії, які є авторами п'єс, вистав або спадкоємцями авторських прав, театр відповідально ухвалив рішення не показувати вистави, що суперечать його цінностям», – йдеться у прес-релізі.

Очільник театру Ольга Полевікова підтвердила, що театр припинив співпрацю з цими авторами і не має спільних нових проєктів з російськими авторами; крім того, театр не бачить подальшої можливості співпраці з авторами, які відкрито не висловили своєї позиції щодо російської війни в Україні.

За даними театру, наразі переглядають репертуар, договори з авторами, укладені до війни. «Ми чудово розуміємо бажання авторитарної росії, путінського режиму використовувати "велику" російську культуру як м'яку силу, відкрите бажання зробити культуру зброєю», – йдеться у повідомленні.

Театр оголосив, що відмовився від показу вистав "Воля" (за творами Василя Шукшина), "Утопія" (Михайло Дурненков), "Льод" (за романом Володимира Сорокіна). Було також ухвалено рішення не показувати "Кицин дім" (Самуїл Маршак), "Сволочне кохання" (Павло Санаєв), "Гірку" (Олексій Житковський).

«Вільнюський старий театр – мультикультурний та відкритий європейський театр, який заохочує, підтримує та поширює культуру нацменшин, що мешкають у Литві (росіян, поляків, українців, білорусів, євреїв тощо). Театр, в основі якого лежить толерантність та цінності відкритого суспільства, ініціює та заохочує співпрацю між громадами з різною культурою, прагне синергії театрів різних традицій», – сказала Полевікова.

Театр повідомив, що створює робочу групу, яка стежитиме за зміною ситуації у світі та у випадку зміни обставин оперативно реагуватиме на зміну репертуару.

Напередодні Литовський театр опери та балету (минулого тижня) повідомив, що скасовує покази балетів російських композиторів – Сергія Прокоф'єва та Ігоря Стравінського.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті