Від малої приватизації на Prozorrо.Продажі до бюджету надійшло понад ₴3,3 мільярда - Мінекономіки

Мала приватизація державного та комунального майна в електронній торговій системі Prozorrо.Продажі у 2023 році поповнила бюджети різних рівнів на понад 3,3 млрд гривень. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

"За підсумками онлайн-аукціонів з продажу об’єктів Фондом держмайна (ФДМУ) до державного бюджету надійшло понад 2,6 млрд гривень. Приватизація комунальних об’єктів принесла громадам понад 650 млн гривень. За підсумками електронних аукціонів ціна об’єктів зросла майже втричі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ключовими для уряду та Міністерства економіки в період повномасштабної війни є реформи, спрямовані на зміцнення економіки та прозору й ефективну систему залучення інвестицій. І приватизаційна реформа - одна з них.

"Загалом за 2023 рік бізнес та громадяни приватизували майже 914 обʼєктів по всій країні. 350 з них – державне майно, яке через онлайн-аукціони Prozorrо.Продажі реалізував ФДМУ та його регіональні відділення, та ще 560 – активи, які продали громади. А доходи від приватизації цих активів надійшли до державного та місцевих бюджетів», - прокоментувала перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко.

За право придбати державне та комунальне майно у 2023 році змагалося понад 3,6 тис. учасників, зазначив Сергій Бут, керівник АТ "Прозорро.Продажі".

"Попит бізнесу на об’єкти малої приватизації на другий рік повномасштабної війни зберігається, і в середньому конкуренція на торгах становила понад 3 учасники», - додав Бут.

«Ще один не менш важливий напрямок приватизаційних аукціонів в умовах воєнного стану – пошук об’єктів для релокації бізнесу. Особливо це актуально для сфери послуг індустрії гостинності (громадського харчування, ресторанного бізнесу та готельного господарства), аграрного, логістичного та інших секторів економіки. Саме тому найбільш популярні об’єкти нерухомості, а це 76% проданого майна – промислові та адміністративні активи. Бізнесу цікаві так звані brownfield – занедбані підприємства з комунікаціями» - наголосив голова ФДМУ Віталій Коваль.

За його словами, Фонд уже готує велику приватизацію. Також у планах - відкриття прозорого ринку оренди сільськогосподарських земель та продаж на аукціонах активів агресора для відшкодування збитків, завданих війною.

Як повідомлялось, Фонд державного майна України починаючи із 28 липня 2022 року до середини листопада 2023-го провів понад 500 успішних приватизаційних аукціонів, залучивши 3,96 млрд грн.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті