Від генпрокурора Литви вимагають притягти до відповідальності Соловйова та Красовського

Голова комітету Сейму Литви з нацбезпеки та оборони Лаурінас Кащюнас звернувся до генпрокурора Ніде Грунскене за фактом можливого скоєння воєнних злочинів і закликів вчиняти злочини проти людяності щодо російських пропагандистів Володимира Соловйова й Антона Красовського. Про це повідомляє Delfi.

У своїй заяві Кащюнас наголошує, що Литва ухвалила закон про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду, у якому є пункт про злочини проти людяності. Своє звернення він також аргументує Женевською конвенцією. 

"Особи, які порушують (закликають до дій, заборонених міжнародними угодами) встановлення Женевської, Гаазької конвенції, є суб'єктами цієї статті КК", – йдеться в заяві.

За словами Кащюнаса, зазначені особи регулярно публічно закликають і спонукають до певних дій «осіб, які представляють РФ, включаючи, але не обмежуючись членами офіційних збройних сил та всього командування, а також угрупованнями різних найманців». Це, зокрема, заклики до замаху на життя, жорстокої поведінки, катувань, приниження людської гідності, заклики до вбивств осіб, які охороняються законом про міжнародне гуманітарне право під час агресії на території України.

Голова комітету Сейму вказав також на публічні заяви Соловйова та Красовського, в яких ті закликають до нападу росії на країни Балтії. Він наголошує, що ці пропагандисти діють як публічні та впливові особи, котрі виконують завдання російської влади.

"Весь наданий Соловйову та Красовському ефір заповнений виключно темами війни, ненависті, агресії та закликами до вбивства, тому їхня діяльність щоденна, безперервна протягом усієї агресії на території України. Тому можна вважати, що це невипадково, діяльність довгострокова, систематична та навмисна. Дії Соловйова обумовлені також корисливими мотивами, оскільки Соловйов, до того ж, працює на державному каналі "Росія 1", який, можна зробити висновок, фінансується урядом", – зауважив Кащюнас.

У заяві зазначено, що Соловйов закликав до воєнних злочинів щодо інших європейських народів. Свою позицію Кащюнас пояснив у соцмережах, зазначивши, що заклики Соловйова до скоєння воєнних злочинів та злочинів проти людяності, зокрема, стосуються Литви, Польщі, Німеччини. Депутат також пояснив, що, відповідно до ст. 100, 101 КК ЛР, за такі злочини належить позбавлення волі терміном 5-20 років або довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, раніше глава ГУР МО Кирило Буданов відповів на питання, чи брало ГУР участь у замахах на пропагандистів РФ. 

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті