Від агресії РФ в Україні загинуло майже 10 тисяч цивільних, зниклих безвісти майже 7 тисяч - Нацполіціїя

Національна поліція України задокументувала загибель 9 тис. 700 мирних жителів України внаслідок повномасштабної агресії РФ, майже 7 тис. цивільних зникли безвісти, збитки від втрати житла та майна українців перевищили 40 млрд грн. Про це повідомив перший заступник голови Національної поліції України - начальник ГСУ Нацполіції України Максим Цуцкірідзе в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна". 

"Безпосередньо поліція задокументувала загибель 9 тис. 700 українців, ще 11 тис. дістали поранень, майже 7 тис. зникли безвісти. Це все – цивільні особи", - розповів керівник ГСУ Нацполіції. 

За його словами, серед постраждалих - 18 тис. дітей, 522 загинули.

"За нашими провадженнями 14 тис. українських дітей окупанти депортували до РФ і Білорусі", - зазначив Цуцкірідзе.

Говорячи про постраждалих, він звернув увагу, що йдеться тільки про територію, не окуповану ворогом. "Мені навіть страшно уявити, що коїться в окупації. Не знаємо всю правду, потрібно буде в майбутньому по крихтах збирати свідчення і докази. Будинки в Маріуполі ворог просто зрівнював із землею, і невідомо, чи залишалися там люди. Українці гинули не тільки від снарядів, а й від кіптяви, задухи", - додав він.

Начальник ГСУ Нацполіції також повідомив про пошкодження та руйнування ворогом 3 тис. 700 навчальних закладів, 1 тис. 600 лікарень, майже 9 тис. об'єктів критичної інфраструктури, 185 тис. житлових будинків.

"У майновому аспекті постраждали і громадяни, які втратили житло, і наша держава. Щодо безпосередньо збитків, які ми встановили за результатами експертиз, то українці втратили свого житла і майна більше ніж на 40 млрд грн! І це я говорю тільки про ті провадження, які розслідує поліція і за якими вже є економічні підрахунки", - наголосив начальник ГСУ Нацполіції.

Цуцкірідзе наголосив, що поліція належним чином фіксує всі воєнні злочини РФ, і висловив упевненість у тому, що в майбутньому обов'язково будуть репарації від окупантів.

Нагадаємо, станом на грудень 2023 року у реєстрі зниклих безвісти за особливих обставин, який веде МВС України, перебувало 16 тисяч осіб.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті