Верховний суд РФ заборонив військовим відмовлятися від "виконання обов'язків" навіть під загрозою загибелі

Пленум Верховного суду РФ ухвалив постанову, яка "детально роз'яснює", як карати за злочини, пов'язані з військовою службою. Відтепер російські військовослужбовці навіть під загрозою смерті не мають права відмовитися від виконання своїх обов'язків.

У постанові суду, яку цитують російські ЗМІ, зазначено, що "військовослужбовці в період мобілізації або воєнного стану, у воєнний час або в умовах збройного конфлікту чи ведення військових або бойових дій, а також залучені для ліквідації наслідків стихійного лиха та за інших надзвичайних обставин, не вправі ухилитися від виконання покладених на них обов'язків військової служби, посилаючись на стан крайньої необхідності, навіть якщо їхньому життю загрожує небезпека".

Також Верховний суд РФ виписав російським військовим "індульгенцію": відтепер російські суди "мають мати на увазі, що якщо військовослужбовці при виконанні обов'язків військової служби, які передбачають застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової та спеціальної техніки, діяли відповідно до вимог законів, статутів, положень та інших нормативних правових актів, які передбачають підстави та порядок їхнього застосування, то вони не підлягають у цих випадках кримінальній відповідальності за заподіяну ними шкоду".

Також Верховний суд РФ роз'яснив питання зі здачею в полон. Якщо російський військовий добровільно здався противнику, це розцінюється як злочин. Якщо солдат не просто підняв руки, а перебіг до ворога, щоб воювати на його боці, це державна зрада. Якщо ж військовослужбовець був поранений, не міг чинити опір, то його не засудять.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті