Верещук рекомендувала українцям в окупації не брати російські паспорти

Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук порадила громадянам України, що живуть на окупованій території, не брати російські паспорта та по можливості виїзжати із захоплених росіянами районів. Про це вона написала на своїй сторінці у Фесбуці 1 травня.

"Минулого тижня росіяни прийняли свій черговий указ, спрямований на подальше обмеження прав українців на тимчасово окупованих територіях. Вони хочуть, щоб українці або стали росіянами, або виїхали з тимчасово окупованих територій. По-перше, перетворити українців на росіян неможливо. Примусова паспортизація або репресії не допоможуть. По-друге, хто сказав, що росіяни будуть довго жити на тимчасово окупованих територіях?", - йдеться у повідомленні.

"Але, якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням", - додала Верещук.

Вона повідомила, що сьогодні Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори - для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну Уряду територію.

Також Верещук нагадала свої рекомендації українцям на ТОТ:

  • російські паспорти не брати;
  • з окупантами не співпрацювати;
  • за можливості виїхати;
  • чекати ЗСУ.

Нагадаємо, що минулого тижня російський диктатор путін підписав указ, яким дозволена депортація жителів окупованих територій України, які не приймуть громадянство росії. За цим указом, якщо хтось відмовиться приймати російське громадянство, з 1 липня 2024 року вважатимуть іноземцями, і в разі визнання їх загрозою національній безпеці росії їх депортують.

Як повідомлялося, український омбудсмен Дмитро Лубинець порадив мешканцям окупованих територій України погоджуватись на отримання російського паспорту, пояснюючи це питанням виживання.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті