Веніславський оцінив ймовірність того, що хоч якісь спостерігачі приїдуть сидіти в окопах і слідкувати за голосуванням

Представник президента у Верховній Раді Федор Веніславський прокоментував питання, чи можливо організувати вибори під час війни,  - в інтервʼю "Українським новинам".

Зокрема, він зупинився на питанні кошторису для провелення виборів.

"Тут треба ще доповнити тезами з недавнього інтерв’ю президента. Він сказав, якщо будуть забезпечені умови для роботи спостерігачів, в тому числі безпеки, і будуть профінансовані вибори, а це дуже великі кошти. По-старому курсу (довоєнному) вартість виборів оцінювалось в 1 млрд гривень, нині – це відповідно 2-3 млрд гривень. Це ті кошти, які Україні потрібні для забезпечення сектору безпеки і оборони всім необхідним. Я дуже сумніваюся у забезпеченні демократичних стандартів проведення виборів, які закріплені українським Виборчим кодексом, Конституцією та міжнародними документами", - сказав Веніславський.

Він зазначив, що зараз це не вдасться зробити через війну, бо гарантувати безпеку для всіх учасників виборчого процесу ми не можемо.

"Участь у виборах є загальною, тобто участь у виборах мають взяти всі громадяни, які мають право, в тому числі ті, хто перебуває в окопах. Ймовірність того, що під час ведення бойових дій всі організовано відійдуть від першої лінії, від виконання бойових завдань, підуть проголосують і повернуться до виконання знову бойових завдань – ілюзія. Якщо ми не забезпечимо можливість взяти у виборах участь всім, хто цього бажає, то будуть знову ж таки питання щодо відповідності виборів демократичним принципам і стандартам. Ймовірність того, що хоч якісь спостерігачі з усього світу приїдуть сидіти в окопах і слідкувати за голосуванням – мізерна. Президент на це, скажімо так, дуже тонко натякнув", - нагадав Веніславський.

"Якщо підсумувати те, що я сказав, то: Конституція України передбачає, що вибори до парламенту після закінчення строку його повноважень можуть відбутися, коли завершено режим воєнного стану; на сьогоднішній день говорити про такий сценарій передчасно, оскільки, на моє переконання як фахівця у конституційному праві, повноваження парламенту закінчуються восени наступного року. Знову ж таки, забезпечити безпеку учасників виборчого процесу не можна. Вільну діяльність ЗМІ на всіх територіях (в тому числі, де ведуться бойові дії) неможливо забезпечити. Частина України тимчасово окупована, отже, ми не можемо забезпечити там реалізацію виборчого права. Вільна діяльність суб’єктів виборчого процесу (наприклад, політичних партій) в умовах воєнних дій малоймовірна. Якщо це все підсумувати, я вважаю, що провести вибори з дотриманням усіх демократичних стандартів для того, щоб вони були визнані вільними і демократичними, не можливо в умовах воєнного часу. Я думаю, що під час дії правового режиму воєнного стану вибори не відбуватимуться", - резюмував представник президента.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський заявив, що вибори в Україні в умовах воєнного стану можливі лише у разі забезпечення змоги реалізувати право голосу для всіх громадян, зокрема військовослужбовців та вимушених переселенців за кордоном; також має бути забезпечено фінансування та присутність іноземних спостерігачів на виборчих дільницях на передовій.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті