Велика Британія поставила Україні крилаті ракети дальністю понад 250 км - ЗМІ

Велика Британія поставила Києву кілька крилатих ракет Storm Shadow, що являють собою новий для України ударний потенціал великої дальності. Про це телеканалу CNN заявили кілька високопоставлених західних чиновників, - повідомляє Бі-бі-сі.

Storm Shadow - це перевірена в бойових умовах високоточна крилата ракета, призначена для ураження великих будівель і споруд, таких як портова інфраструктура, центри управління, бункери, ракетні майданчики, аеродроми та мости, які інакше могли б зажадати розгортання кількох літаків під час численних місій.

Наразі вона перебуває на озброєнні Королівських ВПС, а також ВПС Франції та Італії і раніше довела свою ефективність в операціях в Іраку та Лівії.

З дальністю стрільби понад 250 км це трохи менше дальності американських армійських тактичних ракетних систем класу "земля-земля" або ATACMS, про які Україна давно просила.

Неназваний західний чиновник повідомив CNN, що Велика Британія отримала від уряду України запевнення в тому, що ці ракети будуть використовуватися для ураження цілей тільки на суверенній території України, а не на території росії.

При цьому офіційні особи Великої Британії часто роблять публічні заяви, в яких Крим називають незаконно анексованою суверенною територією України.

Ракета, як заявив CNN високопоставлений американський військовий, дає Києву можливості, про які Україна просила з самого початку війни. Наразі максимальна дальність дії зброї, наданої Україні Вашингтоном, становить близько 49 миль.

Два дні тому газета Washington Post написала, що Лондон переконує Сполучені Штати в необхідності поставити Україні ракети дальнього радіусу дії. Storm Shadows, пише газета, можна встановити на українські літаки радянського виробництва. Київ давно шукав таку можливість.

Про це ж днями писала і британська Guardian, зазначаючи, що Велика Британія і група європейських союзників сподіваються поставити Україні крилаті ракети великої дальності, аналогічні за дальністю тим, які США досі відмовлялися постачати Києву.

Київ поки що отримання крилатих ракет Storm Shadow офіційно не підтвердив, йдеться в повідомленні.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті