ВАКС закрив справу "Роттердам+". У САП заявили, що оскаржуватимуть рішення

Вищий антикорупційний суд України ухвалив рішення про закриття справи так званої формули "Роттердам+". Про це 9 жовтня повідомив пресцентр Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як сказано в повідомленні, прокурор САП не погодився з таким рішення суду та оскаржить його в суді апеляційної інстанції.

Зазначається, що закриття справи відбулося з підстав п. 10 ч. 1 ст. 284 КПК України через закінчення строку досудового розслідування.

Нагадаємо, що справа "Роттердам+" стосується обвинувачення членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та керівників державних компаній "Укренерго" та "Енергоринок" у завданні збитків споживачам електроенергії на понад 40 млрд грн.

За версією слідства, вони затвердили та застосували незаконну методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію, яка передбачала врахування витрат на імпорт вугілля з порту Роттердам, незалежно від того, чи фактично такий імпорт відбувався. Це призвело до штучного завищення ціни на електроенергію та надмірного збагачення приватних компаній, які належать бізнесмену Рінату Ахметову.

Справа розслідується Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою з березня 2017 року. Протягом цього часу справа була кілька разів закрита та відновлювалася.

В серпні 2019 року НАБУ оголосило підозру ексголові НКРЕКП Дмитру Вовку та ще п'ятьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

Вже у вересні 2022 року НАБУ завершило розслідування першого епізоду справи. А у жовтні НАБУ і САП повідомили про підозру ще 15 причетним до запровадження та дії формули "Роттердам+".

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті