В ЄК нагадали Анкарі про розшук Міжнародним кримінальним судом Путіна, який зібрався відвідати Туреччину

Коментуючи візит президента РФ путіна до Туреччини, в Єврокомісії нагадали Анкарі, що у Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт російського диктатора, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. Про це заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано на брифінгу в Брюсселі в понеділок, - повідомляє "Європейська правда".

"Просто хочу нагадати, що Путін розшукується Міжнародним кримінальним судом, на нього є ордер на арешт, і саме він представляє жорстоку агресію проти України, європейської стабільності та глобального порядку, що базується на правилах, і ми сподіваємося, що наші турецькі партнери це усвідомлюють", – сказав він.

Він також висловив сподівання, що Анкара також усвідомлює те, що всі нібито зусилля Кремля щодо пошуку мирного рішення у війні з Україною були абсолютно неправдоподібними та несерйозними, а також мали постійну ескалацію з боку Москви.

"Тому я повторюю, що Євросоюз вважає українську "формулу миру" найкращою основою для досягнення того, чого потребує Україна, – це справедливість з дотриманням міжнародних правил, міжнародного права та суверенітету України", – зазначив Стано.

На уточнююче запитання, чи розраховують в Єврокомісії на арешт президента РФ в Туреччині, речник вказав, що справа не в очікуваннях, а в необхідності дотримуватись міжнародного права.

"Ордер Міжнародного кримінального суду є обов’язковим до виконання усіма сторонами та всіма країнами, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду..." – пояснив він.

Нагадаємо, Туреччина не підписала та не ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Раніше повідомляли, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорить з російським диктатором Путіним новий механізм для експорту українського зерна через Чорне море під час візиту останнього до Туреччини 12 лютого.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті