В Україні журналісти запустили медіамережу "Вікно відновлення"

В Україні журналісти запустили медіамережу "Вікно відновлення", яка об'єднує незалежні ЗМІ та аналітичні центри для об’єктивного висвітлення процесу відбудови зруйнованих російською армією населених пунктів країни. Про це "Укрінформу" повідомила координатор, виконавчий директор «Вікна відновлення» Анастасія Руденко.

«Зараз об’єдналися поки сім організацій - незалежні медіа та аналітичні центри і створили медіамережу «Вікно відновлення» заради посилення кращої комунікації і висвітлення процесів відбудови у постраждалих від російської агресії регіонах України», - сказала Руденко.

Вона зазначила, що співзасновниками та першими партнерами медіамережі стали такі організації: «Східний Варіант» (Донеччина та Луганщина); «МОСТ» (Херсонщина); «Накипіло» (Харківщина); «Інтент» (Одещина, Миколаївщина); Всеукраїнське медіа рішень «Рубрика»; Аналітичний центр «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» та Аналітична платформа VoxUkraine.

За словами Руденко, створене об'єднання буде розширятися.

«Ми націлені включати в себе щонайменше 30 організацій - щоб бути все ж таки інклюзивнішим, репрезентативнішим і потужнішим голосом. Найважливіше, щоб всі організації відповідали необхідним критеріям, дотрималися журналістських стандартів, були з прозорою структурою власності. І щоб вони були незалежні від політичних сил чи інших якихось факторів», - уточнила координаторка.

Вона пояснила, що для їх об'єднання потрібні експерти з питань економіки, соціології, екології тощо, і у журналістів для створення своїх матеріалів буде завжди доступ до пулу експертів. Буде створена єдина картинка по майданчиках відбудови, які розташовані в різних регіонах України.

Формати матеріалів будуть різні – це і журналістське розслідування, і аналітика, і пояснювальні матеріали, але також будуть і практичні інструкції.

«У нас є компонента досліджень, і є шалений запит по багатьох регіонах на практичні питання. Наприклад, що робити, якщо вибуховою хвилею зруйнувалися вікна, куди дзвонити, який є алгоритм дій у людини? Тобто однозначно такі взагалі практичні матеріали дуже важливі і вони теж будуть», - додала Руденко.

Сайт-агрегатор медіамережі «Вікно відновлення», ця онлайн-платформа вже має адресу, він ще готується до запуску, який заплановано на березень, але у Facebook, Instagram і Telegram інформаційні сторінки вже присутні.

У цих соцмережах вже закликають до співпраці: «Хочете говорити про відбудову разом з нами? Знаєте, як відбувається відновлення у вашому регіоні: що роблять добре, а на що не вистачає ресурсів? Запрошуємо висвітлювати цю тему разом».

Руденко повідомила, що ідею створення медіамережі «Вікно відновлення» фінансово підтримав уряд Великої Британії.

«Ми прозорі у джерелах свого фінансування, маємо цей контент, фонд на фінансову підтримку для створення матеріалів. Це будуть компенсації згідно з прозорими правилами, згідно з тарифною сіткою, яку ми вже напрацювали. І в залежності від складності матеріалу, що він включає, чи передбачає виїзди в «червону» або «жовту» зону, компенсації будуть від 7 до 40 тис. грн за кожен матеріал на тему відбудови», - розповіла координаторка.

Також «Вікно відродження» надасть доступ до навчальних можливостей для медіа, будуть проводитися експертні тренінги на тему відбудови.

За словами Руденко, створене об’єднання не виключає свою подальшу інституціоналізацію та відокремлення в юридичну особу. «Ми націлені провести і загальні збори з усіма практиками, коли вийдемо на достатній такий рівень. Тоді будемо приймати рішення, що робити з новою структурою, щоб вона була ще більш ефективною», - підсумувала виконавчий директор медіамережі «Вікна відновлення».

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті