В Україні запрацювала "Платформа допомоги врятованим"

В Україні запрацювала «Платформа допомоги врятованим» — спеціалізований сайт, де зібрана інформація про всі ключові сервіси допомоги постраждалим від різних форм насильства під час війни. Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики.

«Від початку повномасштабного вторгнення росії мільйони українців відчули на собі наслідки цієї жорстокої війни та потребують комплексної підтримки — соціальної, гуманітарної, правової, психологічної. Опинившись у відносній безпеці, вони відчувають себе розгубленими та часто просто не знають як і куди звернутися по фахову безоплатну допомогу. Платформа допомоги врятованим має полегшити їм доступ до перевірених сервісів та ініціатив», — зазначила Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Платформа розрахована у тому числі і на фахівців, які надають допомогу постраждалим. На сайті розміщенні рекомендації та посібники по роботі з потерпілими згідно з найкращими міжнародними стандартами.

Наразі на платформі зібрані всі ключові служби, що надають українцям психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Крім того, на сайті є буклети та інформаційні матеріали, щоб допомогти громадянам розпізнати негативні наслідки насильства та вчасно впоратися з ними. 

Усі ініціативи, розміщені на платформі, покликані забезпечити підтримку українцям у будь-якому куточку країни, а також за її межами. Всі сервіси є перевіреними, конфіденційними та безоплатними. Водночас, представлений на платформі перелік не є вичерпним, а отже, інші сервіси та організації за бажанням можуть також  до нього приєднатися. 

Також одним із завдань Платформи допомоги врятованим є створення середовища довіри між постраждалими та надавачами послуг. "Це важливо, адже комплексна фахова підтримка є першим кроком досягнення справедливості. Отримавши необхідну допомогу, постраждалі можуть бути готові звернутись до правоохоронних органів, аби в майбутньому притягнути кривдників до відповідальності", - йдеться у повідомленні. 

«Слідчі Нацполіції документують близько 95% з усього масиву воєнних злочинів. Серед десятків тисяч фактів цинічного порушення законів та звичаїв війни, є випадки сексуального насильства, яке окупанти використовують як зброю проти цивільного населення. З перших місяців війни поліцейські у складі спеціалізованих мобільних груп фіксують сексуальні злочини на деокупованих територіях Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Миколаївщини, Донеччини та Херсонщини. Ми розуміємо, що задокументувати такі злочини важко через високий рівень латентності, а, щоб уникнути ретравматизації, постраждалі потребують комплексної допомоги», — зазначила заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко.

В майбутньому онлайн-майданчик буде масштабуватися та удосконалюватися. У найближчих планах — додаткові розділи із сервісами, що працюють для розвитку та освіти дітей.  Платформа також надаватиме доступ до ініціатив, які допомагають українцям/кам знайти нову роботу, перекваліфікуватись та підвищити свій економічний потенціал. 

Крім того, платформа повинна стати ключовим майданчиком для інформування громадян, ЗМІ щодо наявних або нових ініціатив, проєктів в межах реагування держави на випадки насильства під час війни. 

Довідково: Платформа допомоги врятованим створена за ініціативи Офісу Віцепрем'єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, сприяння Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та підтримки UNFPA, Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні.

Платформа допомоги врятованим розташована за вебадресою www.help-platform.in.ua . Також перейти на неї можна просканувавши QR-код.

Статті

Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Світ
16.04.2024
10:17

«Енергійний контрудар може стати джокером у рукаві Сирського». Російські ЗМІ про Україну

"Загальна оцінка українських резервів приводить до висновку: наявних сил і засобів командуванню ЗСУ не вистачить для проведення стратегічного наступу. Але їх достатньо для енергійного контрудару оперативного масштабу на одному напрямку".
Всі статті