В Україні заочно судять лікаря з Маріуполя, яка здала окупантам 7 поранених бійців ЗСУ

У тимчасово захопленому Маріуполі лікар-офтальмолог свідомо здала росіянам у полон тяжко поранених українських військових. Про це на брифінгу повідомила керівник пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, повідомляє Укрінформ.

«До суду вже скеровано кримінальне провадження стосовно лікарки-офтальмолога Обласної лікарні інтенсивного лікування, яка знаходилась в Маріуполі. Завдяки її діям сім українських військовослужбовців потрапили в полон. Причому вони були важко поранені і проходили лікування у цій лікарні», - сказала Прищепа.

За її словами, лікарі цієї установи зробили все можливе, щоб приховати від окупантів, що у них проходять лікування сім українських військових, але ця лікарка-офтальмолог під час ранкового медичного огляду вказала бойовикам-загарбникам на українських військовослужбовців, через що вони потрапили в полон.

«Наші слідчі кваліфікували її дії за ч. 2 ст. 111 ККУ - державна зрада. Матеріали кримінального провадження скеровані до суду, ми чекаємо вирок. Він буде заочним, тому що підсудна переховується на окупованій території, але якщо у людини вже є вирок суду, навіть заочний, вона повинна розуміти, що в Україні для неї місця не буде», - запевнила Прищепа.

На запитання кореспондента Укрінформу, чи може вона назвати прізвище цієї лікарки, Прищепа зазначила: «Поки людина не отримала вирок суду, вона вважається не засудженою. Презумпція невинуватості у нас в Україні працює, тому я, якщо чесно, не хотіла б називати її прізвище. Але можу натякнути: відомий російський письменник Антон Павлович носив таке саме прізвище».

Прищепа констатувала, що взагалі наразі кримінальних проваджень у регіональної прокуратури стосовно лікарів на сьогодні сім: чотири - за статтею «Колабораційна діяльність» і три – за державну зраду.

Але вона підкреслила, що взагалі діяльність лікарів в окупації не буде кваліфікуватись як співпраця з ворогом, тому відповідати перед законом будуть тільки ті, хто особисто виявив загарбникам свою ініціативу керувати медзакладом.

«Що стосується лікарів, медиків на тимчасово окупованих територіях. Тут нам треба розуміти, що діяльність окремих видів професій на тимчасово окупованих територіях охороняється нормами міжнародного права і не може розглядатись як колабораційна діяльність. Зокрема, відповідно до ст. 56 Конвенції про захист цивільного населення під час війни, діяльність лікарів в окупації не буде кваліфікуватись як співпраця з ворогом», - зазначила Прищепа.

Вона додала, що якщо людина «особисто виявила ініціативу очолити псевдоустанову охорони здоров’я на окупованій території, то це вже буде вважатися співпраця з окупантами, таким діям наші слідчі нададуть певну кваліфікацію».

Як повідомлялося, за інформацією Донецької ОВА, на тимчасово окупованих територіях зарплата лікарям нараховується за пакетом збереження робочих місць, згідно з рішенням Міністерства охорони здоров’я України.

Агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок обстрілів. Наразі у ньому залишаються близько 100 тис. людей.

Медична система захопленого росіянами Маріуполя практично не працює, за даними підпілля, у місті зростає смертність від природних причин.

Загарбники у Маріуполі проводять примусову паспортизацію населення і перетворюють це місто та навколишні селища на військово-логістичний хаб.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті