В Україні за останні два дні виписано понад чотири тисячі електронних рецептів - МОЗ

За останні два дні медики виписали в Україні понад чотири тисячі електронних рецептів на рецептурні препарати, повідомила в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода.Ранок» заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Вона пояснила, що Україна готується до вступу в ЄС, і є низка директив, які Київ має виконати, в тому числі, в питанні контролю обігу рецептурних препаратів.

«За останні два дні в нас вже є виписано більше 4 тисяч рецептів на всі рецептурні препарати. Але також нагадую, що програма електронних рецептів діє вже давно, бо в нас є програма «Доступні ліки», яка дозволяє відшкодовувати ті чи інші препарати», – сказала Карчевич.

За її словами, МОЗ планує включити до відшкодування також програми знеболення, які будуть відшкодуватися державою повністю або частково.

31 березня у мережі користувачі почали писати про «ажіотаж» через придбання окремих видів ліків у аптеці

«Наприклад, з початку року до програми додали препарати по імуносупресії, які необхідні при трансплантації. Таким чином цей перелік буде розширюватись для того, щоб відшкодувати ті чи інші препарати, які найбільш поширені, яких найбільш потребують українці», – сказала заступниця міністра.

Напередодні Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко роз’яснив, що контроль за видачею ліків не посилюють – ті ліки, які були безрецептурними, і надалі відпускатимуть в аптеці без рецепта. А на антибіотики, скажімо, електронний рецепт запрацював ще в квітні 2022 року.

31 березня у мережі користувачі почали писати про «ажіотаж» через придбання окремих видів ліків у аптеці.

Міністерство охорони здоров’я у цьому зв’язку оприлюднило окреме пояснення: Рецепт потрібен лише на рецептурні ліки. МОЗ не змінює перелік та умови відпуску рецептурних ліків. Усі ліки, що й раніше підлягали відпуску за рецептом лікаря, тепер можна буде придбати не лише за паперовим, але й за електронним рецептом, який має ряд переваг і зручніший при регулярному прийомі ліків. За відсутності світла лікар випише паперовий рецепт. На перехідному періоді впродовж воєнного стану аптеки зобовʼязані використовувати як електронні, так і паперові рецепти.

Верховна Рада у жовтні 2022 року ухвалила закон про посилення контролю за відпуском ліків. МОЗ раніше попереджало, що відпуск рецептурних ліків відбуватиметься за е-рецептом з квітня 2023 року.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті