В Україні водіїв електросамокатів почали судити за порушення правил дорожнього руху

Правоохоронці почали направляти до суду справи відносно порушення правил дорожнього руху водіями електросамокатів. Про це 30 серпня повідомила платформа для роботи з відкритими даними "Опендатабот".  

З 2023-го електросамокатників визнано повноцінними учасниками дорожнього руху, проте наразі для них не затверджені спеціальні правила.

За останні чотири роки щонайменше четверо водіїв електросамокатів були притягнуті до карної відповідальності за порушення чинних на транспорті правил (ст. 291 КК України). В усіх випадках винуватців аварій покарали штрафами або позбавленням волі до двох років з умовним терміном. 

Найчастіше вони отримували обвинувальні вироки за травмування пішоходів.

Один рік умовно було присуджено вінничанину, який у квітні 2022 року на орендованому самокаті травмував жінку, що переходила велосипедну доріжку та тротуар. Потерпіла отримала тілесні ушкодження середньої тяжкості, а винуватцю ДТП присудили відшкодувати жінці вартість лікування (понад 108 тис. грн) та більш як 50 тис. грн моральної шкоди. Від більш серйозних наслідків порушника фактично врятував його вік – на момент аварії він ще був неповнолітнім.

Здебільшого ДТП за участі водіїв самокатів кваліфікуються як адміністративні порушення. У судовому реєстрі аналітики виявили 76 таких справ.

Найчастіше самокатників притягають до відповідальності за порушення ПДР, що призвело до пошкодження транспортних засобів та іншого майна (ст. 124 КУпАП). Цією статтею передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі 850 грн.

В "Опендатабот" зазначили, що після змін до закону "Про автомобільний транспорт", з весни поточного року "самокатники" повинні рухатися якомога правіше проїзної частини, користуватися світловідбивальними елементами та шоломами. При цьому їм було заборонено їздити тротуарами та пішохідними доріжками.  

Нововведення були, зокрема, спрямовані на врегулювання відповідальності водіїв самокатів, адже раніше жодної згадки про ці види транспорту в українському законодавстві не було.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті