В Україні планують побудувати сотні невеликих електростанцій, щоб убезпечити енергосистему - "Укренерго"

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що єдиним шляхом захистити енергетичну систему від наслідків атак російських окупантів є розосередження виробництва електроенергії по всій території держави. Про це посадовець повідомив під час брифінгу в Media Center Ukraine, повідомляє "Суспільне".

"Зосередження генерації на декількох майданчиках — це те, що призводить до серйозних проблем при масованих ворожих обстрілах. Ми розуміємо, що єдиний сталий шлях до убезпечення енергосистеми від такого масованого терору полягає у децентралізації потужностей", — зазначив Кудрицький.

За словами голови "Укренерго", необхідно побудувати сотні маленьких електростанцій, які будуть більш стійкими до масованих ударів через свою розосередженість. Відповідно, атаки не призведуть до таких тяжких, як нині, наслідків для енергосистеми.

"Сьогодні в Україні вже будуються сонячні й вітрові електростанції — без "зеленого" тарифу, на основі прогнозів інвесторів щодо окупності інвестицій. Додатково до них нам також потрібні технології для балансування", — розповів посадовець.

Кудрицький поінформував, що енергосистемі потрібна нова теплова генерація — але не вугільна, а така, що працюватиме на відходах деревообробної промисловості, аграрного сектору тощо.

Окрім цього, енергосистема потребує газових пікерів (невеликі високоманеврені електростанції, що працюють на газі) та систем накопичення електроенергії, підкреслив голова "Укренерго".

Географічно генерація, за його словами, має бути розосереджена по всій території держави.

Посадовець пояснив, що трансформація енергетичної системи повинна відбутися за кошти приватних інвесторів та завдяки допомозі партнерів. Кудрицький наголосив, що це має збалансувати розрахунки.

Голова "Укренерго" додав, що реформування не повинно перекладатися на плечі населення. Тобто тарифи не повинні збільшуватися.

Нагадаємо, ціллю останніх ракетних атак РФ були високовольтні підстанції в південному регіоні України. 

Також в "Укренерго" повідомляли про вимушені аварійні відключення у у Дніпропетровській Запорізькій, Кіровоградській областях.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті