В Україні 24 серпня в прокат вийде фільм "День Незалежності"

24 серпня, на День Незалежності України, на великі екрани виходить стрічка «День Незалежності» —  документальний портрет України та українців. Про це повідомляє "Артхаус Трафік".

Ця стрічка зображує один День Незалежності очима працівників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, відповідальних за ввімкнення сигналу тривоги в столиці, «пляжних» патрульних з Одеси, операторки протитанкового комплексу, мінометної батареї, штурмовика ЗСУ, 14-річної прибиральниці пабу в Харкові, художниці з Києва та народного депутата, який стояв у витоків проголошення незалежності України. Всі ці люди створюють захопливу мозаїку одного дня життя України.

Прокат стрічки обмежений — подивитися її можна лише в обраних кінотеатрах у короткий проміжок часу. З актуальним переліком кінотеатрів, у яких триватиме прокат, можна ознайомитись на сайті кінокомпанії «Артхаус Трафік».

«День Незалежності» знімали одночасно в різних куточках країни. Всього у фільмуванні брали участь 11 кінооператорів. Також у стрічці використані кадри 1991 року (з першим внесенням до сесійної зали Верховної Ради українського прапора), які зняв один із героїв — Ярослав Кендзьор.

Цей фільм — уже друга робота режисера Володимира Тихого за час повномасштабного вторгнення і своєрідне продовження стрічки «День українського добровольця», яка здобула нагороди Варшавського міжнародного кінофестивалю, Sheffield Doc/Fest, і стала першою української картиною, придбаною BBC

Світова прем'єра «Дня Незалежності» відбулася в національному конкурсі фестивалю Docudays UA. Також картина представлена в національному конкурсі Одеського міжнародного кінофестивалю, який триватиме 19—26 серпня.

Фільм створило кінооб’єднання «Вавилон’13», відоме висвітленням Революції Гідності й російсько-української війни. Спільнота документалістів знана за такими роботами як «Зима, що нас змінила», «Фортеця Маріуполь», «Залізні метелики». До виробництва також залучені Cineo Studio та Black Photon (Польща). Фільм знято за підтримки Польського кіноінституту. Продюсери: Ігор Савиченко, Володимир Тихий, Андрій Котляр, Каміль Пшеленцький.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті