У разі блекауту в Україні зупинять планові операції та госпіталізацію

В Україні при тривалому відключенні електроенергії буде призупинено планові госпіталізації та операції в лікарнях, щоб не перевантажувати медустанови. Про це заступник голови МОЗ Марія Карчевич повідомила в ефірі телемарафону. 

Заступник міністра розповіла, що на випадок блекауту в Україні готові два рівні медичних закладів, які забезпечені генераторами.

І ми бачимо навіть, коли були кілька днів суттєві перебої з енергоживленням, у нашій країні жодний заклад охорони здоров'я не припинив своєї роботи", — зазначила Карчевич.

Вона додала, що свою роботу продовжують медичні установи, які мають договір із Нацслужбою охорони здоров'я та фінансуються з держбюджету.

Так, до першого рівня медустанов відносяться ті, які повинні працювати безперебійно, якщо буде відсутнє виключно енергоживлення. До другого рівня – ті, які працюватимуть за відсутності ще й централізованого водопостачання та опалення. Зокрема йдеться про ті установи, де встановлено автономне опалення.

"І перший, і другий рівень закладів забезпечені базово критичною потребою по генераторам, і так само потребою по супутникових станціях Starlink для того, щоб був можливий зв'язок та комунікації в таких екстрених ситуаціях", – розповіла заступник голови МОЗ.

Вона також повідомила, що у разі тривалого блекауту в Україні проводитимуть лише ургентні (невідкладні) операції.

"З нашого боку надано рекомендації. І якщо буде тривале відключення світла, то планові госпіталізації, планові операції будуть призупинені, для того щоб не перевантажувати заклади. Прийматимуться лише ургентні операції. Також буде законсервована частина приміщень, що тимчасово не використовуються", – розповіла Карчевич.

Вона наголосила, що йдеться "про крайні випадки, про крайні ситуації".

"На сьогоднішній день, як ви бачили, проблем не було. Навіть коли було відсутнє кілька днів енергопостачання, заклади працювали в штатному режимі", – додала заступник міністра.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко назвав умову, за якої пункти обігріву у Києві працюватимуть цілодобово. 

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті