У Шотланії українських біженців вимушено оселили на круїзному лайнері

У Шотландії групи соціального забезпечення закликають терміново переселити біженців з України, які мешкають на круїзному лайнері, - пише 28 липня The Guardian.

"Українські біженці, які перебувають на круїзному лайнері, пришвартованому в Единбурзі, повинні бути переведені в більш сприятливе житло протягом декількох днів, оскільки ті, хто перебуває на борту, вже повідомляють про маленькі каюти і морську хворобу", - зазначають у групах соцзабезпечення.

Першими пасажирами пасажирського лайнера MS Victoria, який зафрахтував шотландський уряд, на початку цього тижня стали жінки та діти. Очікувалося, що на борту розмістять до 1700 осіб як тимчасове вирішення кризи з житлом, що зростає. Через цю кризу уряд Шотландії вже призупинив програму розміщення українських біженців на 3 місяці.

Повідомляється, що з більш ніж 9 тис. осіб, які прибули до Шотландії з лютого, дві третини обрали шотландський уряд як спонсор при зверненні за британською візою.

Уряд Шотландії заявив, що корабель пройшов повну оцінку ризиків, і всі члени екіпажу пройшли мінімальну програму, яка включила навчання із захисту дітей та дорослих. Серед зручностей на борту відзначають ресторани, дитячі ігрові майданчики з іграшками та книгами, магазини, пральня та доступ до Wi-Fi. На борту також розмістять служби підтримки, зокрема медичну допомогу та пільгову підтримку.

"Але групи соціального забезпечення висловили серйозне занепокоєння щодо придатності такого типу житла. Це перший випадок, коли судно використовується для розміщення біженців у Великій Британії, хоча аналогічне судно, пришвартоване в естонському Таллінні вже кілька місяців приймає переміщених українців", - пише видання.

"Ми не хочемо, щоб люди знаходилися в тимчасовому житлі, такому як корабель, довше, ніж це абсолютно необхідно. Але ми хочемо зробити умови для них максимально комфортними під час їхнього перебування, і ми працювали з партнерами, щоб надати гостям різні послуги на борту на додаток до доступних служб підтримки", - сказала секретар шотландського кабінету із соціальної справедливості, житлового будівництва та місцевого самоврядування Шона Робісон.

Голова Единбурзького відділення AUGB Ханна Бітон-Хаврилюк сказала, що сама відвідала корабель, і він - це "найкраще, що могло бути в цих обставинах. Номери більші, ніж у деяких готелях, а також є місця загального користування, де люди можуть спілкуватися".

Вона додала, що місцеві ради працюють над списком осіб, які очікують розміщення в сім'ях, що приймають, або в житлі, що більш підходить для сімейних груп. "Так, це повільний процес, але коли прибувають тисячі людей, у вас є лише певна кількість ресурсів. Все йде у правильному напрямку", - сказала вона.

За даними, опублікованими Міністерством внутрішніх справ та відділом віз та імміграції Великобританії, 104 тис. осіб прибули до Великобританії за візовими схемами України станом на 25 липня.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті