В окупованих Лисичанську та Сєвєродонецьку 3 блоки цигарок міняють на плазму – Гайдай

На окупованій території Луганської області ціни на товари першої необхідності зросли вдвічі-втричі, люди змушені вдаватися до бартерної торгівлі. Про це 21 липня повідомляє голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Все залежить від території. Так, наприклад, у нещодавно окупованих Лисичанську та Северодонецьку ціни на харчові продукти на стихійних ринках продавець обирає на свій розсуд з думкою "все одно куплять аби не померти", - повідомив Гайдай.

Зрештою, у деяких випадках все доходить до бартерного обміну з тими, у кого не залишилося грошей. У результаті три блоки сигарет тут можуть обміняти майже новий плазмовий телевізор.

"З одночасним зростанням цін місцеві "законодавці економіки" намагаються штучно занизити курс гривні до рубля", - наголосив Гайдай.

Так, за реального співвідношення валют 2,5:1, в окупованих районах за 1 гривню пропонують 1,5 рубля. Втім, при обміні великих сум можна досягти "вигідного" курсу в 1,6 або навіть 1,7 рубля до гривні.

"За інформацією, отриманою з відкритих джерел, середні споживчі ціни на продукти по червень 2022 року в територіальних громадах Луганської області, які перебувають у тимчасовій окупації РФ, значно вищі, ніж на підконтрольній уряду території України", - наголосив Гайдай.

Зокрема, значно подорожчали такі продукти:

  • картопля зросла на 154,66%;
  • птах (курка) – на 85,92%;
  • цукор кристалічний – на 59,39%;
  • хліб житньо-пшеничний – на 59,04%;
  • яйця курячі – на 58,89%;
  • свинина – на 46,89%;
  • морква – на 40,12%;
  • сметана – на 35,51%;
  • макаронні вироби – на 32,34%.

"Справжнє безладдя твориться на Старобільщині. Так, пляшку "Coca-Cola" там можна придбати за 132 рублі (або за 88 гривень, як пропонують продавці), маленьку упаковку прального порошку "Tide" - за 546 рублів, 1 кг груш - за 250 рублів, пакет печива за 80-120 рублів", – додав Гайдай.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в окупованому Северодонецьку спостерігаються серйозні проблеми із водою.

Статті

Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Всі статті