В Офісі президента хочуть формально закріпити формулу миру Зеленського, щоб не допустити появи інших "мирних планів"

Українська формула миру має стати основою для припинення війни. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв'ю La Repubblica, - передає пресслужба ОП.

За його словами, інших реальних планів, окрім української формули миру, немає, і Київ не прийматиме інших пропозицій, оскільки їх надають з урахуванням підтримки РФ.

"Будь-яка інша ініціатива сьогодні – це спроба продавити російський план, де ключовий момент – негайне припинення вогню, але без виведення російської окупаційної групи. Це абсолютно неприйнятна позиція, спрямована не на мир, а на забезпечення, по суті, перемоги Росії. А головне – навіщо взагалі обговорювати ініціативи, за якими стоїть постать росіян і їхнє небажання брати на себе відповідальність за величезні злочини проти людяності?", – вважає Подоляк.

Він також нагадав про важливість формального закріплення формули миру, запропонованої Президентом Володимиром Зеленським, щоб не допустити появи інших "мирних планів", спрямованих на розмивання єдиного правильного шляху до завершення війни.

Саме з цією метою Україна ініціює проведення саміту миру в липні, що було озвучено на саміті країн G7 у Японії.

Як зазначив Михайло Подоляк, українська формула миру – це основа запланованих мирних переговорів, а учасники саміту можуть доповнити своїми корисними ідеями. Але ключовим моментом є перший пункт – вихід Російської Федерації з усієї території України, включно з Донбасом і Кримом.

"Сьогодні лідери світової демократії як ніколи єдині у розумінні природи війни, позиції Росії та правильного шляху припинення війни. Ми розуміємо, які інструменти для цього потрібні: зброя, правовий механізм притягнення до відповідальності за злочин агресії, репарації та відновлення, відкритий обмін полоненими й повернення депортованих громадян. Головне – військова поразка Росії й неодмінне повернення нам окупованих територій", – переконаний радник керівника Офісу Глави держави.

За словами Михайла Подоляка, над проведенням мирного саміту працюють представники України, країн G7 та Північної Європи. Коло учасників поступово розширюється, тож очікується участь десятків держав демократичного світу.

Як повідомлялося раніше, війна в Україні зможе закінчитись до кінця 2023 року, якщо вчасно прийде достатня кількість західної зброї.

Статті

Країна
18.04.2024
18:19

Медична реформа по-запорізьки. Чи отримають пацієнти  належне медичне забезпечення  та  якісне лікування

Факт економії бюджетних коштів, про який говорять місцеві чиновники, навряд чи додає оптимізму запоріжцям, які стають пацієнтами  оптимізованих лікарень. Будь-який пересічний містянин підтвердить, що досі  не помітив, щоб така реорганізація якось...
Країна
18.04.2024
09:14

Закон про посилення мобілізації: основні положення

"Це було дуже несподівано. Поки що ми на всіх ефірах і в соцмережах розповідали, що це закон про справедливість, про демобілізацію, головну норму просто вирішили прибрати. Кажуть, що це був чіткий ультиматум від Генерального штабу. У приватних...
Країна
17.04.2024
10:00

Формування збройних сил та мобілізація в Україні. Як це було в минулому

Битва ж за Україну була виграна значною мірою завдяки перемозі більшовиків на ідеологічному та інформаційному фронтах. Саме це, вкупі з мобілізаційними можливостями Червоної Армії, неперевершеною жорстокістю до противника, здатність йти до перемоги...
Всі статті