В Одесі затримано подружжя російських шпигунів, які готували ракетний удар по ППО та артскладах ЗСУ (ФОТО)

СБУ в Одесі затримала подружжя російських шпигунів, які готували ракетний удар по силах ППО та артилерійських складах ЗСУ. Про це повідомляється в Телеграм-каналі відомства 8 грудня.

"Військова контррозвідка Служби безпеки викрила двох агентів головного управління генштабу ЗС РФ (більш відомого як ГРУ) в результаті спецоперації в Одесі", – сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що зловмисники збирали розвіддані про місця можливої дислокації та переміщення підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ на території регіону. Втім співробітники Служби безпеки своєчасно викрили російську агентуру і встановили контроль за нею ще на первинному етапі підривної діяльності.

Обоє затриманих – громадяни РФ. Чоловік народився в Одесі, але згодом служив у російській армії та брав участь у бойових діях на території Чечні. Вони були завчасно відправлені в Україну ще у 2018 році та отримали посвідку на проживання. Таким чином російська воєнна розвідка планувала створити на півдні України власний агентурний апарат.

"До повномасштабного вторгнення сім’я агентів збирала дані про суспільно-політичну обстановку в регіоні і розширювала коло своїх знайомств, готуючись до виконання основних завдань", – пише відомство.

Уточнюється, що після 24 лютого шпигуни насамперед намагалися виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів "Crotale" і розташування польових артилерійських складів з боєприпасами до ЗРК. Розвідувальна інформація потрібна була окупантам для здійснення повітряних ударів ракетами класу "Калібр" або "Кінжал" по українських військових об’єктах. Тож зловмисники розпочали активний збір інформації про підрозділи Сил оборони на Херсонському напрямку.

"Зібрані відомості агенти відправляли "зв’язковому" – мешканцю Севастополя, колишньому російському спецназівцю, який негласно співпрацює з ГРУ, а для "прикриття" використовує посаду очільника благодійного фонду, – сказано в повідомленні. – Він передавав інформацію своєму куратору – кадровому співробітнику воєнної розвідки РФ".

Підкреслюється, що наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру по ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше повідомлялось, що в Києві затримано та взято під варту ексголову Куп'янської РДА, яка співпрацювала з окупантами.

Статті

Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Донбас
21.04.2024
19:30

"Будуть руйнуватися українські міста, територія України все більше ставатиме диким полем". Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу, у повній відповідності до кремлівських методичок, "переживали" за подальшу долю України, раділи відсутності у ЗСУ західної допомоги, а коли палата представників Конгресу США все ж таки проголосувала за...
Всі статті