У Міносвіти розповіли, хто із російських письменників залишиться у шкільній програмі

У програмі зарубіжної літератури залишаться лише ті письменники, творчість яких або тісно пов'язані з Україною. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомив керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки Юрій Кононенко 4 серпня.

"Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов'язана з Україною, тобто вони народилися в Україні, або тривалий час жили в Україні, або відображали у своїх творах українську тематику, їх творчість залишатиметься у навчальних програмах", – розповів Кононенко.

За його словами, у програмі залишиться Микола Гоголь, Володимир Короленко, Анатолій Кузнєцов, Ільф та Петров.

Залишається і Михайло Булгаков, учні вивчатимуть його твір "Собаче серце".

За словами Кононенка, замість російських письменників у програму буде включено більше європейських, американських та азіатських авторів.

Нова шкільна програма діятиме з 1 вересня.

Нагадаємо, у червні група експертів при МОН запропонувала виключити зі списку шкільної літератури низку російських творів: байки Крилова, оповідання Чехова, Буніна, билини про Іллю Муромця, твори Достоєвського, Булгакова, Толстого, Грибоєдова, Блоку, Маяковського, Маяковського, та ін.

Як раніше повідомлялося, питання про зміни у шкільній програмі почали розглядати ще у квітні, тоді в ефірі загальнонаціонального телемарафону міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив: "Дуже глибоко переглянемо всі твори, які до цього були рекомендовані в курсі "Зарубіжна література" і дуже критично поставимося до змісту цього предмета.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті