У Латвії зажадали створити спеціальний трибунал для росії

Президент Латвії Егілс Левітс закликав світову спільноту розслідувати військову агресію росії проти України та дати їй юридичну оцінку шляхом створення спецтрибуналу. Про це він сказав на церемонії у бундестазі з нагоди Всенародного дня скорботи у Берліні, пише Deutsche Welle 13 листопада.

Левітс вважає "пробілом у міжнародному праві" те, що сьогодні жоден міжнародний суд не має компетенції розслідувати злочини агресії, зокрема агресії Росії проти України. Створення спецтрибуналу з такою компетенцією, на його думку, юридично можливе, але для цього потрібна політична воля.

"Без заснованого на міжнародному праві світопорядку світ знову ризикує опинитися в хаосі війни", – сказав Левітс.

Латвійський президент вказав на відповідності між російським режимом та німецьким націонал-соціалізмом часів Гітлера і позитивно оцінив те, як суспільство Німеччини зуміло "безжально переосмислити своє минуле" і на цій основі побудувало міцний фундамент для втілення принципів демократії, тоді як у Росії нічого подібного зроблено не було, що і призвело до "відродження варварської ідеології російського імперіалізму".

Всенародний день скорботи в Німеччині – день пам'яті жертв війн та беззаконня. Цього дня у бундестазі проводиться офіційна пам'ятна церемонія.

Нагадаємо, раніше Естонія, Латвія та Литва закликали ЄС разом із міжнародними партнерами допомогти Україні створити спеціальний трибунал з розслідування злочинів агресії росії проти України.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті