У Києві відкрили виставку «Світ Сковороди»

В Українському домі у Києві презентували виставково-мистецький проєкт “Світ Сковороди”, приурочений до 300-річчя від дня народження видатного українського філософа, мислителя, поета і педагога Григорія Сковороди. У презентації взяв участь міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, повідомляє  Укрінформ.

"Я дуже радий, що попри війну ми здатні відкривати такі виставки. Сьогодні ще дві відкриті - в Музеї Шевченка та Історичному музеї... В назві виставки звучить слово "свобода", і у Григорія Савича є такі рядки: "О, якби в дурні мені не пошитись, щоб без свободи не міг я лишитись". Свобода - універсальна цінність, за яку ми, власне, воюємо проти росіян", - сказав Ткаченко.

Керівник та засновник комунікаційної агенції Postmen Ярослав Ведмідь зазначив, що ідея провести подібний захід виникла ще до повномасштабної війни.

"Унікальна експозиція створена у непростий час. "Світ Сковороди" - це перша виставка, якій не страшний блекаут. Концепція експозиції передбачає використання ліхтариків та свічок, які підсилять загальний задум мистецького проєкту: світло ідей Сковороди прорізатиме темряву не лише метафорично, а й буквально", - сказав Ведмідь.

Заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко зауважила, що виставка діятиме з 4 по 11 грудня, відвідати її зможе кожен охочий - вхід безкоштовний.

Завдяки формату 3D-туру відвідувачі зможуть прогулятися пам'ятними місцями мислителя, поглянути на село Сковородинівку до влучання російських ракет і після. Вони також матимуть змогу побачити вцілілу статую Сковороди зі зруйнованого музею у Сковородинівці.

В експозиції представлені цінні артефакти того часу: рукописи, автографи, першодруки, списки, графіка та малюнки Григорія Сковороди, надані Інститутом літератури.

Кожного відвідувача впродовж усієї виставки супроводжуватиме барокова музика, виступи Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського та музикантів, що гратимуть на старосвітській бандурі реконструйовану музику 18 століття у сучасних професійних аранжуваннях.

Куратор проєкту - літературознавець і літературний критик Євгеній Стасіневич.

Як повідомлялося, 12 жовтня Кабінет Міністрів підтримав рішення про святкування 300-річчя від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета й педагога Григорія Сковороди на державному рівні.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті