До Конгресу США внесено законопроект про заборону TikTok у гаджетах американців

У США 13 грудня сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроект, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok на електронних носіях американських користувачів. Про це повідомляє "Голос Америки".

Причина розробки законопроекту - побоювання, що програма TikTok може використовуватися для стеження за американцями, збирання їх особистих даних та поширення дезінформації.

Новий законопроект спрямований на заборону додатків будь-яких соціальних мереж, підконтрольних Китаю та росії, або які знаходяться під їхнім впливом. У Палаті представників аналогічний законопроект внесено конгресменом-республіканцем Майком Галлахером та демократом Раджею Крішнамурті.

У прес-релізі, випущеному сенатором Рубіо, йдеться, що «згідно із законодавством КНР, китайська материнська компанія TikTok, ByteDance, повинна надавати всі дані додатку TikTok Комуністичній партії Китаю. Усі – від директора ФБР до керівників Федеральної комісії зі зв'язку та експертів з кібербезпеки – вважають, що TikTok може використовуватися для стеження за американцями».

Рубіо також заявив, що «американський уряд поки що не зробив жодного з необхідних кроків для захисту американських користувачів від загрози TikTok». Рубіо вважає, що «не йдеться про креативні відеоролики, а про додаток, який щодня збирає дані про десятки мільйонів американських дітей та дорослих».

«Ми знаємо, що TikTok використовується для маніпулювання новинами та впливу на вибори. І це відповідь Китаю. Не можна більше витрачати час на безглузді переговори з кампанією [ByteDance], маріонеткою китайської компартії. Настав час назавжди заборонити контрольований Пекіном TikTok», - йдеться у заяві сенатора Рубіо.

Конгресмен Майк Галлахер, представляючи законопроект, заявив, що «TikTok - це цифровий фентаніл, який викликає залежність у американців, масово збирає їх даних, і піддає цензурі новини. ТikTok – це найпотужніша медіа-компанія, що належить ByteDance, яка зрештою підпорядковується комуністичному Китаю – головному супротивнику Америки».

На думку конгресмена Галлахера, "дозволити додатку TikTok продовжувати працювати в США - це те саме, що було б, якщо під час Холодної війни США дозволили б СРСР скупити газети New York Times і Washington Post, а також великі теле- та радіомережі".

У листопаді на слуханнях у Конгресі США директор ФБР Кріс Рей розповів про небезпеки TikTok і наголосив на ризикі того, що Пекін може використовувати вплив TikTok на американських користувачів, або для отримання контролю над їх електронними пристроями.

Деякі штати США заборонили своїм службовцям використовувати комп'ютери та телефони TikTok.

У 2020 році адміністрація президента Дональда Трампа спробувала заблокувати завантаження TikTok новими користувачами в США, і заборонити інші транзакції, які фактично заблокували б використання програми TikTok в країні, - наголошується у повідомленні.

Статті

Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Всі статті