У "Газпромі" пригрозили скоротити постачання газу до Європи через Україну

Російська компанія "Газпром" пригрозила скоротити постачання газу до Європи через Україну вже наступного тижня. Про це 22 листопада газовий монополіст РФ написав у Telegram.

"21 листопада "Молдовагаз" відповідно до контракту сплатив "Газпрому" частину поставок за листопад. Обсяг фактично поставленого російського газу, за яким порушено оплату поточних поставок у листопаді, становить 24,945 мільйона кубометрів газу. Сумарний накопичений обсяг осідання на території України - 52, 52 мільйони кубометрів газу", - заявили росіяни.

Фактично "Газпром" заявив, що частина газу залишається в Україні, і саме на цю частину газу з 28 листопада росіяни обмежать обсяги транзиту.

Варто зазначити, що український маршрут є останнім трубопроводом, що залишився, який все ще постачає російський газ до Західної Європи, оскільки москва поступово скорочувала поставки на континент ще з довоєнних часів.

Своєю чергою, українська сторона в особі "Оператора ГТС України" спростувала подібні звинувачення з боку росіян.

"Всі обсяги, прийняті на точці входу з РФ "Суджа", зокрема для подальшого транспортування споживачам Молдови, були передані на точках виходу з України до Молдови "Олексіївка" та "Гребеники" у повному обсязі", - йдеться у заяві.

Причому, в Україні готові підтвердити свою заяву відповідними документами. Водночас Оператор ГТС зазначив, що Молдова з вересня забезпечує реверс газу в Україну у форматі віртуального реверсу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в російському "Газпромі" загрожують припинити постачати газ, якщо ЄС запровадить обмеження ціни.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті