До Енергодару доставили 25 000 таблеток калію йодиду на випадок аварії на ЗАЕС

У тимчасово окупований Енергодар було доставлено 25 000 таблеток калію йодиду - препарату, що здатен захистити щитовидну залозу в разі забруднення місцевості внаслідок аварії на атомних реакторах. Про це повідомив у Телеграмі міський голова Енергодара Дмитро Орлов 20 серпня.

“Те, що Запорізька АЕС знаходиться в руках військових терористів, і на ядерному об’єкті регулярно відбуваються збройні провокації, змушує нас вживати додаткових заходів безпеки. Тому в Енергодар з обласного резерву через перерозподіл доставлено 25000 таблеток калію йодиду - препарату, що здатен захистити щитовидну залозу від накопичення радіоізотопів йоду в разі забруднення місцевості внаслідок аварії на атомних реакторах”, - написав він.

За його словами, наразі радіаційний фон на проммайданчику та безпосередньо в місті відповідає нормі та не треба приймати препарат для профілактики.

“Тільки за командою, в разі реально підтвердженої небезпеки… Сподіваюся, що команди щодо прийому цього препарату ви ніколи не отримаєте. Але калію йодид повинен бути в аптечці кожної родини, що перебуває в Енергодарі”, - написав Орлов.

Він також пояснив, що отримати препарат можна буде з наступного тижня через сімейного лікаря з розрахунку 1 таблетка 0,125 г на людину.

Як повідомлялося із 4 березня Запорізька АЕС перебуває під контролем російських військових. Відтоді окупанти розміщують там військову техніку та боєприпаси. Починаючи з 5 серпня, росіяни регулярно обстрілюють територію ЗАЕС. Через ворожі ракетні обстріли було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо сховища відпрацьованого палива ЗАЕС. ЄС та 42 країни закликали росію негайно вивести свої війська із Запорізької АЕС і всієї території України. На базі Енергоатома було створено кризовий штаб, куди увійшли представники різних міністерств, структур та відомств, які можуть бути задіяні у разі виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із ЗАЕС. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав вивести російські війська із Запорізької АЕС та направити туди місію МАГАТЕ.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті