У Чехії постамент радянського пам'ятника перетворили на "пральну машину" (ФОТО)

У чеському місті Літомержиці невідомі розмалювали постамент пам'ятника полеглим червоноармійцям, зробивши його схожим на пральну машину. Саму фігуру радянського солдата облили червоною фарбою, - повідомляє "Радіо Свобода".

Згідно з повідомленням, у вівторок у соцмережах з'явилися відповідні фотографії, які публікували, зокрема, місцеві жителі.

Влада міста повідомила, що прибере фарбу і забезпечить пам'ятник табличкою з роз'ясненням історичних деталей, повідомляють Novinky.cz. Видання зазначає, що через російське вторгнення на українську територію в Чехії за останні місяці були й інші випадки псування аналогічних робіт.

Монумент у Літомержиці, в центральному парку Йіраскові сади, був встановлений у 1975 році, і присвячений усім радянським воїнам, які загинули при звільненні Чехословаччини від нацистів. Формально пам'ятник має статус військового поховання, хоч ніяких останків під ним немає, пише Vinegret.cz.

У 2011 році було обговорено можливість прибрати пам'ятник у зв'язку з реконструкцією парку. Але в результаті робота залишилася на своєму місці – адміністрація міста вказала на міждержавну угоду між Чехією та росією, – йдеться у повідомленні.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті