У Чехії хочуть, щоб тисячі українських вчителів-біженців допомогли країні заповнити кадровий голод

Вчителі з України могли б зробити вагомий внесок у забезпечення освіти та професійної підготовки чеських учнів та заповнити кадровий дефіцит. Про це повідомляє "Чеське Радіо".

Згідно з опитуванням організації Výluka, яка відкрила проект Začni učit («Почни навчати!»), серед біженців, що прибули до Чехії з України, числиться близько десяти тисяч вчителів. При цьому дані Міністерства освіти свідчать про те, що чеським школам не вистачає приблизно шість тисяч освітян.

Міносвіти має намір виділити фінансові кошти на підтримку інтеграції українських вчителів та помічників педагогів. Некомерційні організації, у свою чергу, прагнуть полегшити їм шлях до чеських освітніх установ.

Чеська організація «Človek v tisni» («Людина в біді»), яка надає гуманітарну, правозахисну та соціальну допомогу, відкрила безкоштовний онлайн-курс чеської мови. Він призначений насамперед для асистентів викладачів з України.

Оволодіння чеською мовою виявляється одним із найважливіших чинників для працевлаштування біженців на відповідні посади. Тому необхідно значно посилити вивчення мови дорослими. Це означає заохочення їхнього безкоштовного викладання, введення зобов'язання для роботодавців відпускати своїх співробітників на курси навіть у робочий час, підкреслює один із авторів дослідження, проведеного товариством PAQ Research та Соціологічним інститутом Академії наук, Даніел Прокоп.

За словами представників шкіл, з якими зв'язалося «Чеське Радіо», допомога з усним перекладом на заняттях з українськими дітьми дуже потрібна. Багато українських учнів часто ще не говорять по-чеськи. При цьому, як повідомило Міністерство освіти, у новому навчальному році за чеські парти сіли близько 65 тисяч школярів з України.

Статті

Донецьк
25.04.2024
10:45

Діяти та жити цікаво: Як молодь з Мирнограда розвиває громаду біля лінії фронту

Наразі у Донецькій області масові заходи заборонені, але люди потребують якоїсь розради. Творчі проекти об’єднали талановиту молодь та створили терапевтичний ефект для мешканців громади, заповнили культурну порожнечу.
Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Всі статті