В австрійському музеї Бельведер відкрилась виставка українського модерну

У провідному австрійському музеї Бельведер з 22 лютого до 2 червня експонуватиметься виставка In the Eye of the Storm. Modernism in Ukraine. Про це в Телеграмі повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

Унікальність виставки полягає у тому, що вона є першою масштабною презентацією за межами України, яка яскраво демонструє наскільки інтернаціональний та авангардний характер мали мистецькі рухи епохи модерну в Україні у першій половині ХХ століття, зазначили у МКІП.

"Гості зможуть насолодитися роботами українських митців з культурних центрів – Києва, Львова і Харкова – першої половини ХХ століття з колекції Національного художнього музею України", - ідеться в повідомленні.

"Ви побачите розмаїття кольорів і силу ліній, притаманні модернізму, наприклад, стінописи Бойчука. І який же контраст – знати, що все це створено в роки світової, потім громадянської війни, більшовицького терору, а згодом – сталінських репресій", - заявила перша леді України Олена Зеленська.

"Який контраст – знати, що той же Михайло Бойчук, творець власної школи, людина, яка могла дати світовій культурі так багато, був розстріляний з учнями та дружиною за звинуваченням у націоналізмі. Радянська імперія не давала шансу тим, хто любив свій народ. Ось що значить бути в епіцентрі бурі – це щохвилини ризикувати життям, але знаходити сили творити", — зазначила Зеленська.

Виставка проходитиме під кураторством Костянтина Акінши і Каті Денисової разом із Мариною Дроботюк та Оленою Кашубою-Вольвач.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті