Усі 27 країн ЄС працюють над питанням виділення Україні 50 млрд євро: Угорщина долучилася до обговорення

Угорщина долучилася до обговорення Фонду допомоги Україні, і тепер усі країни ЄС працюють зараз над питанням виділення Україні 50 млрд євро. Про це повідомив віцепрем'єр і міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем, чия країна головує в Раді ЄС, 16 січня, пише Deutsche Welle

"Бельгійське головування працює над рішенням спільно з 27 країнами. Це, звичайно, наш найкращий варіант. Але якщо це стане неможливим, то, звичайно, ми працюватимемо над альтернативним рішенням", - сказав ван Петегем перед засіданням Ради з економічних і фінансових питань ЄС. 

Він підкреслив, що важливо "підтримувати наших українських друзів і допомагати їм у відновленні".

Зазначається, що за задумом Єврокомісії, Фонд допомоги Україні мав би забезпечити фінансову підтримку країни в період із 2024 до 2027 року. Однак у грудні 2023 року прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на допомогу Києву. Відтоді Брюссель намагається знайти спосіб зняти цю блокаду.

"Ми були стурбовані тим, що Угорщина може не приєднатися до обговорення фінансування України, але вона зробила це і висловила готовність до продовження конструктивних переговорів, нагадавши колегам-міністрам, що рішення повинно бути ухвалене одноголосно", - цитує DW заяву чиновника ЄС, зроблену в кулуарах зустрічі в Брюсселі.

Щодо того, чи є "план Б" на випадок вето Будапешта, бельгійський міністр сказав, що "альтернативне рішення не обговорюється".

Раніше повідомлялося, що петиція про позбавлення Орбана права голосу в Раді ЄС набрала необхідні голоси в Європарламенті.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті