Уряд Білорусі разом із владою РФ причетні до незаконного вивезення дітей з окупованих територій України - Держдеп

Уряд і спецслужби Білорусі разом із владою РФ безпосередньо причетні до незаконного вивезення дітей з тимчасово окупованих територій України. Про це йдеться в офіційному повідомленні Державного департаменту США, пише Укрінформ.

"Програма Conflict Observatory, що підтримується Державним департаментом США, оприлюднила звіт, у якому детально описується причетність Білорусі до систематичного вивезення Росією дітей з України під час незаконної та неспровокованої війни", - зазначає Держдеп.

При цьому наводяться дані Yale Humanitarian Research Lab, партнера програми, відповідно до яких, понад 2400 дітей віком від шести до 17 років були вивезені з окупованих РФ регіонів України до «Дубрави» та 12 інших об’єктів у Білорусі. Там здійснювалося політичне й культурне перевиховання та військова підготовка в інтересах Білорусі й Росії.

"У звіті робиться висновок, що ці операції координуються на найвищому рівні обох урядів і проводяться за сприяння сил безпеки кожної країни, а також ультранаціоналістичних груп бойовиків", - вказали в Держдепі.

У звіті також зазначається, що здебільшого вивозяться діти з уразливих верств населення, в тому числі з обмеженими можливостями, з малозабезпечених сімей, а також діти військових та сироти.

"Цих дітей переселяють до Білорусі чи Росії, потенційно без згоди їхніх сімей та чіткої можливості для повернення додом"», - зауважує Держдеп.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що Сполучені Штати продовжать притягувати до відповідальності осіб, «причетних до зловживань, пов’язаних із війною РФ проти України».

Як повідомлялося, було встановлено, що російська влада за підтримки армії депортувала до РФ сотні тисяч українських цивільних осіб, у тому числі дітей, яких насильно розлучили з їхніми родинами.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті