Урсула фон дер Ляєн збирається вдруге очолити Єврокомісію

Чинна президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про намір вдруге очолити Єврокомісію як кандидатка від Християнсько-демократичного союзу Німеччини (ХДС). Про це фон дер Ляєн заявила на пресконференції у понеділок, 19 лютого, повідомляє "Суспільне".

“Я у 2019 році я вступила на посаду голови Єврокомісії і твердо вірила в Європу. Європа для мене — батьківщина, як і Нижня Саксонія. І тоді, коли надійшла пропозиція очолити посаду голови ЄК я відразу інтуїтивно сказала "Так". Сьогодні через 5 років по тому я прийняла рішення — свідоме і добре обдумане — піти на другий термін”, — сказала фон дер Ляєн.

Вона додала, що вдячна керівництву партії Християнсько-демократичний союз за те, що вони запропонували її кандидатуру. Зокрема, лідеру ХДС Фрідріху Мерцу, з яким фон дер Ляєн мала розмову у неділю, 18 лютого, і зранку, 19 лютого. За словами фон дер Ляєн, вона отримала запевнення в повній підтримці.

Вона додала, що світ сьогодні зовсім інший, ніж 2019 року.

“Впродовж останніх 5 років ми спільно зробили більше, ніж могли уявити собі. За ці 5 років зросла не лише моя жертовність заради Європи, але і розуміння того, скільки може зробити ця Європа для людей”, — сказала фон дер Ляєн.

Вона відзначила, що Європа вистояла під час пандемії коронавірусу і не скотилася до рецесії. Коли ж росія повномасштабно напала на Україну, і в найбільшій країні Європи розпочалась найбільша війна з 1945 року, Європа відразу включилась і з першого дня встала на бік України, нагадала чинна президентка ЄК.

“І якщо ви пам'ятаєте перші дні Путін намагався поставити нас на коліна. Він намагався шантажувати нас російською нафтою і газом. Але ми не здалися. І попереду у нас великий шлях випробувань”, — сказала фон дер Ляєн.

За її словами, економіку слід зробити безпечною до клімату, творчій інтелігенції треба дати шанс стати повноправними учасниками економіки, а цифрові технології спрямувати на подолання бюрократії. Також, за словами президентки ЄК, потрібно вдосконалити міграційну політику і зміцнити кордони. А також — створити оборонний потенціал Європи на основі промисловості.

Але над всіми цими завданнями переважає те, що Євпропа проголосила від самого початку — демократія і віра, відзначила фон дер Ляєн. За її словами, йдеться про вільний союз із 27 країн.

“І авторитет нашого союзу високий настільки, що багато країн хочуть приєднатся до нього. Від Західних Балкан до України. І це успіх Європи. Але маємо зберігати нашу єдність від розколів — як ззовні, так і зсередини. Зміцнювати наше ядро. Саме це і є моє завдання. І саме тому я йду на другий термін. І саме тому я хочу працювати”, — сказала фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, Урсула фон дер Ляєн заявила про початок скринінгу законодавства України. 

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті