Уперше в історії США Палата представників проголосувала за відставку спікера

Уперше в історії США Палата представників Конгресу проголосувала за відставку спікера. Про це повідомляє "Голос Америки".

Палата представників 3 жовтня підтримала клопотання республіканця Метта Гетца, який зажадав відсторонення від посади спікера Кевіна Маккарті. 216 членів Палати представників проголосували за відставку спікера Кевіна Маккарті, а 210 - виступили проти відставки.

Це перший випадок в історії США, коли законодавці Палати представників проголосували за відставку свого лідера. Три дні тому боротьба всередині Республіканської партії поставила Вашингтон на межу часткового закриття уряду.

Партія республіканців контролює палату з невеликою перевагою в 221 голос проти 212, і для його відставки потрібно всього лише п'ять голосів республіканців, за умови, якщо всі демократи також підтримають пропозицію Гетца.

Під час голосування з приводу ініціативи союзників Маккарті жоден демократ не підтримав спікера.

Демократи загалом вважають Маккарті ненадійним після того, як він порушив угоду про витрати з президентом Джо Байденом, і обурені його рішенням дати зелене світло розслідуванню щодо можливості імпічменту президента.

Деякі заявили, що вони не збираються допомагати республіканцям вирішити їхні власні проблеми. У Білому домі також не горіли бажанням допомогти Маккарті. Два джерела в адміністрації повідомили про це на умовах анонімності.

Маккарті сказав, що не очікує підтримки демократів.

41-річний Гетц та інші вкрай праві республіканці обурені тим, що Маккарті поклався на голоси демократів, щоб ухвалити захід про тимчасове продовження фінансування роботи уряду. Фракція у складі приблизно 20 республіканців, включаючи Гетца, змусила Маккарті піти на поступки, неодноразово блокуючи інші закони.

Конгресмен із Флориди Гетц був одним із понад десятка республіканців, які неодноразово голосували проти висунення Маккарті на посаду спікера в січні. Зрештою Маккарті обійняв цю посаду після 15 турів голосування.

Союзники Гетца заявили, що вони розчаровані повільними темпами ухвалення окремих законопроєктів про витрати за керівництва Маккарті.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті