Українці у Мілані протестували проти російської опери в театрі La Scala (ФОТО)

Українська спільнота в італійському Мілані вийшла в середу на пікет біля престижного оперного театру La Scala, протестуючи проти російської опери "Борис Годунов". Про це пише "Радіо Свобода".

Українці засудили рішення керівництва театру відкрити 7 грудня театральний сезон виставою «Борис Годунов» російського композитора Модеста Мусоргського за твором поета Олександра Пушкіна.

«Це маніфестація проти російської пропаганди, яка використовує власну культуру задля просування на Заході антидемократичного ультранаціоналістичного наративу «русского мира», – заявили організатори протестної акції.

За їхніми словами, пропутінський співак Ільдар Абдразаков, який виконує роль царя Бориса Годунова, не засудив російської війни проти України, а навпаки – продовжує бути у складі «спеціальних російських культурних сил», котрі просувають імперську ідеологію.

«Не слід розділяти російський народ, його імперську ментальність та його культуру, яка заклала підвалини загарбницької ідеології «русского мира», – закликали італійців українські активісти.

У попередні місяці громада та дипломати зверталися до керівництва La Scala, до мера Мілана з проханням замінити прем'єру іншою (не російською) виставою та вилучити з репертуару російські твори на час, коли триває варварська навала Росії в Україні. Була створена відповідна петиція з підписом понад 20 українських асоціацій та понад 1 000 громадян України й Італії.

Один з керівників театру Домінік Майєр заявив, що опера Мусоргського не є пропагандою російської влади.

«Немає нічого спрямованого проти України, натомість є вистава, яку готували три роки, це шедевр, – відповів Майєр на критику. На захист іміджу знаного у світі театру, він нагадав про розрив трудової угоди з російським диригентом Валерієм Гергієвим, котрий публічно не засудив збройну агресію росії проти України.

Міський голова Мілана Беппе Зала, у свою чергу, зауважив, що La Scala засвідчила свою підтримку українцям благодійним концертом у квітні, зібравши близько 400 тисяч євро для допомоги біженцям та взявши на навчання до своєї танцювальної школи українських балерин.

Мер Зала вважає недоречною полеміку довкола опери «Борис Годунов».

«Неприйнятно думати, коли не підтримуєш політику однієї країни, слід скасувати її культуру, особливо, коли йдеться про російський досвід, який великою мірою надихнув нашу європейську чутливість», – зазначив Беппе Зала у своєму подкасті «Добрий день, Мілане».

Трансляцію прем'єри вів державний телеканал RAI1 та медіакомпанії інших країн світу. На урочистому відкритті театрального сезону був присутній президент Італійської Республіки Серджо Маттарелла, прем’єр-міністр Джорджія Мелоні, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Телевізійну версію презентували відомі ведучі й журналісти каналу RAI1 Міллі Карлуччі та Бруно Веспа.

Прем'єра російської опери в La Scala названа найбільш важливою культурною подією року в Італії. Вперше за останні сім років сезон відкриває твір іноземного композитора. Італійська преса надала широкого розголосу події.

Статті

Країна
29.03.2024
10:18

У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

...Ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть.
Луганськ
27.03.2024
17:45

«Бери й роби!» Як переселенцю почати заробляти в новій ніші на новому місці

«Треба усвідомлювати, що майже ніхто на новому місці не починає дійсно з абсолютного «нуля» – бо у вас є освіта, досвід, особисті цінності тощо. Все це вже є у людини, є невід’ємною частиною її буття»
Країна
27.03.2024
12:46

Валютне питання, або Як олігархи наштовхнулися на Нацбанк

Подальше зниження курсу гривні остаточно доб'є споживчий попит, який в умовах повномасштабної війни і так уже давно "нижчий від плінтуса". Ну а "мертвий" споживчий попит – це "мертва економіка".
Всі статті