Українські жінки наражаються на високий ризик стати жертвами торгівлі людьми - ООН

Внаслідок війни в Україні для українських жінок є високим ризик стати жертвами торгівлі людьми. Про це заявила радниця з гендерних питань місії ООН Джо Енн Бішоппід час спільного засідання Комітету із прав жінок та гендерної рівності та Комітету з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ Європарламенту на тему “Боротьба із контрабандою людьми, в тому числі, для сексуальної експлуатації (в контексті війни проти України)”, - пише Укрінформ.

“Оскільки жінки становлять 80% українських біженців під час війни, українські жінки піддаються високому ризику торгівлі людьми, включаючи ризик сексуальної експлуатації та проституції”, - сказала Бішоп.

За її словами, після кількох місяців з початку російського вторгнення в Україну жіноче громадське суспільство в Україні повідомляє про збільшення торгівлі людьми через кордони та за межі України, а також про шукачів жінок в Україні.

"Ми побачили, що купівля порнографії зросла майже на 300%", - сказала Бішоп, додавши, що торговці людьми все частіше використовують онлайн-платформи для вербування жертв експлуатації.

За її словами, 65% жертв торгівлі людьми – це молоді жінки і дівчата, і це, як правило, торгівля з метою сексуальної експлуатації.

"Жінки та дівчата постають перед економічними труднощами, фізичною небезпекою, відокремленістю від соціальних мереж. Особливо під час масового переміщення це збільшує швидкість потрапляння жінок до торговців людьми”, - підкреслила Бішоп, додавши, що багато суб’єктів з перших днів війни в Україні попереджали про ризики торгівлі людьми.

Водночас, за її словами, в Україні вже існує багато заходів з плану реалізації протидії сексуальній експлуатації, підготовлених під керівництвом українського уряду за участю Спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань конфліктів, а також партнерів з громадянського суспільства. Цей план включає заходи щодо зменшення вразливості, підвищення кваліфікації правового захисту та економічної безпеки, а також посилення міжвідомчої співпраці на всіх рівнях.

Вона також відзначила важливість зрозумілих і конкретних механізмів фінансування відповідних фондів, які опікуються питаннями боротьби з експлуатацією, як, наприклад, Фонд «Жінки та мир».

«Ці ресурси дозволяють жіночим організаціям виконувати важливу роботу, для якої вони створені, включаючи послуги для виживання жертв насильства, жертв сексуальної експлуатації, а також допомагати структурам соціальної підтримки», - сказала Бішоп.

«Ми сподіваємося, що зможемо продовжувати партнерські дії в цій роботі», - підсумувала представниця ООН.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті