Україна закликає світ створити міжнародний трибунал із протидії агресії, допоки диктатори не вторглися в інші країни - Смирнов

Створення трибуналу щодо злочинів агресії – питання не лише вторгнення до України, а й зрілості всього цивілізованого світу. Про це із посиланням на заяву заступника глави офісу президента Андрія Смирнова 11 вересня повідомляє сайт глави держави.

"Створення такого трибуналу – це не питання війни в Україні, а зрілості всього цивілізованого світу, якої йому не вистачило 2008 року, коли росія прийшла з агресією до Грузії, і 2014-го, коли РФ прийшла до Криму та на Донбас", - заявив Смирнов на 17-му саміті Ялтинської європейської стратегії YES.

Правоохоронні органи України зможуть довести кожну справу про воєнний злочин до кінця – але "питання сміливості називати міжнародних злочинців міжнародними злочинцями" залишається, упевнений чиновник Офісу президента. І створити такий трибунал потрібно, поки шалені диктатори не прийшли з територіальною претензією в інші країни, додав він.

"Міжнародний суд та Міжнародний кримінальний суд вже працюють над злочином геноциду… Але нам потрібен спеціальний трибунал, який дозволить притягнути російське керівництво до відповідальності за злочин агресії проти України", - заявив президент Латвії Егілс Левітс.

За його словами, у світі вже є прецеденти таких трибуналів – мова про Югославію, Руанду, Камбоджу та Сьєрра-Леоне. Але вирішити питання щодо створення такого органу можна підписанням міжнародного договору між країнами, які підтримують подібну ідею, зазначив Левітс.

Нарешті генеральний прокурор Андрій Костін зазначив, що трибунал над російською верхівкою – це не просто бажання політичного керівництва України, а вимога всього українського суспільства.

Зазначимо, що на звільненій території Харківщини було виявлено тіла зі слідами тортур.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті