Україна підписала з Туреччиною та ООН угоду про експорт зерна

Україна у Стамбулі підписала з Туреччиною та ООН угоду про розблокування експорту зерна через Чорне море. Відповідну церемонію транслювало "Суспільне".

З боку України документ підписав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. Сторону Туреччини представляв міністр оборони Хулусі Акар, ООН - генеральний секретар Антоніу Гутерріш.

Дзеркальний договір із Туреччиною та ООН також підписала росія - свій підпис залишив міністр оборони Сергій Шойгу. Варто ще раз наголосити – прямого договору між Україною та росією не сталося.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що "зерновий коридор" у Чорному морі запрацює вже найближчими днями. Своєю чергою представники ООН висловили сподівання, що попередні постачання зерна розпочнуться цієї суботи.

Згідно з підписаною угодою, контроль за портами Одеси, Чорноморська та Південного повністю залишається за Україною. До цих портів не буде допущено інших суден крім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов'язаних з ним харчових продуктів та добрив.

Також у документі немає жодних передумов до послаблення санкцій щодо росії. Супроводжувати торговельні судна не будуть ні українські, ні російські кораблі.

Раніше радник глави Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна не підпише з росією жодних документів щодо вивезення зерна.

Статті

Донбас
05.05.2024
19:32

«Золоті яйця нашої еліти все міцніше стискалися твердою рукою ляльководів». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу напружено працювали в режимі фабрики фейків. Велика кількість публікацій була присвячена трагедії 2-го травня 2014 року в Будинку профспілок в Одесі. Місцева пропаганда традиційно брехливо розповідала про ті...
Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Всі статті